Plata gazului în ruble trebuie evitată de statele europene sub orice formă iar sancțiunile la adresa Rusiei trebuie să continue, consideră președintele Senatului Florin Cîțu. „Eu niciodată nu aș plăti gazul în ruble”- a spus fostul premier.

Sancțiunile trebuie să meargă până la oprirea totală a comerțului cu Rusia, ca să ne asigurăm că pe viitor Moscova nu mai are capacitatea de a ataca o altă țară din nou, a declarat Florin Cîțu.

România cumpără gaz de la Gazprom printr-un intermediar de la Viena, iar până acum autoritățile nu au spus clar dacă va trebui sau nu să decidem și noi dacă vom plăti în ruble, așa cum cere Moscova și cum unele state deja par să se conformeze, sau în euro, riscând o întrerupere a livrărilor, cum s-a întâmplat miercuri în cazul Poloniei și Bulgariei..

Întrebat în ce plătim pentru gazul rusesc, Florin Cîțu, președintele Senatului, a spus joi seara la Digi24, că decizia aparține guvernului.

Eu personal – şi aici vorbesc în nume personal – nu aş plăti niciodată gazul în ruble. Dar asta este o opinie personală, nu ca preşedinte al Senatului, ci ca cetăţean al României”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă suntem în pericol să nu mai avem un contract, el a spus că nu știe care sunt detaliile, dar atât timp cât există un contract el trebuie respectat şi, cel mai probabil, contractul nu prevede plata în ruble.

Plata gazului în ruble- situația României

Fostul premier este de părere că România ar putea renunța de tot la importurile de gaz din Rusia, în condițiile în care aceste livrări reprezintă numai 20 la sută din totalul consumului. „Repet, e decizia guvernului aici și vom vedea, sunt sigur că guvernul va lua cea mai bună decizie pentru cetățenii români în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîțu.

El a recunoscut că în cazul sancțiunilor, ar putea exista „un disconfort” și pentru populația României, de pildă prețuri mai mari la un anumit produs sau probleme pe termen scurt, dar „dacă ne uităm la imaginea pe ansamblu și la ce câștigăm în schimb – câștigăm această securitate a faptului că Rusia nu va mai putea sau nu va mai avea forța să poată să atace în viitor – eu cred că merită”, a arătat președintele Senatului.

Cîțu a subliniat că slăbirea Rusiei se poate face doar prin sancțiuni economice. „Așa, dacă Rusia câștigă 600 de milioane de euro pe zi din tranzacții cu Europa și mai face nu știu câte miliarde în partea cealaltă, cu China și țari din Africa și alte țări, degeaba acum are un setback militar, pentru că poate să reconstruiască. S-a văzut foarte clar ce a făcut după 1998, după 2014, își reconstruiește armata, își ține rezervele, pentru că Rusia clar a programat acest lucru. Avea datorie publică de 16 la sută din PIB, avea rezerve de 6 miliarde de dolari, era pregătită un pentru război de lungă durată, doar că nu luase în calcul că Europa, NATO vor fi unite în ceea ce privește sancțiunile și imediat au venit unele sancțiuni importante, dar ele trebuie să urmeze și eu cred că doar prin oprirea comerțului cu Rusia, total, sută la sută sau nu știu, se face cotă, de 90 la sută, ceva de genul ăsta poate s-o oprească”, a explicat Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *