Președinta ONAC, Cornelia Nagy, urmărită penal pentru achiziții de măști
Președinta ONAC, Cornelia Nagy, urmărită penal pentru achiziții de măști Credit: Ziar de Cluj

Președinta ONAC, Cornelia Nagy, este urmărită penal pentru un dosar de achiziții în pandemie. Procurorii DNA o anchetează într-un dosar de 50 de milioane de lei pentru achiziția unor măști printr-o firmă care comercializa cafea și vinuri.

În același dosar e pusă sub acuzare și Iona Mădălina Hohan (fostă Deaconeasa), consilier achiziţii publice în cadrul ONAC, tot pentru abuz în serviciu.

DNA a mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC ROMWINE&COFFE SRL şi administratori de societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, spălarea banilor, infracţiuni de fals şi înşelăciune, transmite instituția într-un comunicat.

1,7 milioane de măşti ar fi fost cumpărate nelegal, potrivit DNA

Potrivit DNA, Cornelia Nagy, în calitate de preşedinte al ONAC, şi Iona Mădălina Hohan, cu încălcarea legii, ar fi semnat, în martie 2020, un acord-cadru de peste 50 de milioane de lei între instituție şi firma SC ROMWINE&COFFE SRL, prin care era vizată achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie. Înainte de pandemie, firma vindea cafea și țigări.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru”, transmite DNA, citat de B1TV.

Cum SC ROMWINE&COFFE SRL nu avea capacitatea de a respecta contractul, ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de buna derulare a contractelor de achiziții, unul dintre suspecţi ar fi achitat 568.820 lei unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii – intermediere

Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – COV 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul