Trădătorul de la Azovstal. Rușii ar fi pătruns în combinatul de la Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din oraș, cu ajutorul unui electrician ucrainean, fost angajat al al combinatului. Acesta le-ar fi arătat soldaților intrarea secretă în catacombele unde se ascundeau sute de soldați, dar și civili, femeii, bătrâni și copii.

Sub combinatul Azovstal există o rețea de tuneluri care măsoară 24 de kilometri. Informația a fost făcută publică de un consilier al ministrului ucrainean de interne, care a mai spus că rușii își doresc atât de tare capturarea Azovstalului, încât l-au adus de la Moscova pe unul dintre propagandiștii favoriți ai lui Vladimir Putin, să filmeze „victoria”, relatează Digi24.

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol – ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov – după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, potrivit agenției Unian.

Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviev.

I s-a spus că (…) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma «victoria»” ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Miercuri seara, David Arahamia, liderul grupului majoritar din parlamentul ucrainean, anunţase chiar că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic, după ce primarul Mariupolului, Vadim Boicenko anunţase că s-a pierdut contactul cu militarii din catacombe.

Totuşi, Arahamia a adăugat că autorităţile de la Kiev erau în contact în cursul serii cu rezistenţa ucraineană care apără combinatul.

„Cu sprijinul forţelor aeriene, inamicul şi-a reluat atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului”, a indicat joi Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin-sinteză despre situaţia de pe front.

Rusia a promis ca în următoarele zile să instituie câteva ore de încetare a focului pentru evacuarea civililor în condiţii de securitate.

Catacombele Azovstalului, o rețea de peste 24 de kilometri

În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.

Combinatul siderurgic Azovstal era una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se găsește într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.

În subteran, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul