Preşedintele Germaniei le cere cetățenilor să-l conteste pe Kiril
Preşedintele Germaniei le cere cetățenilor să-l conteste pe Kiril

Preşedintele Germaniei le cere cetățenilor să se opună Bisericii Ortodoxe Ruse și Patriarhului Kiril, care apără și slăvește războiul din Ucraina. Patriarhul rus Kirill a avut mai multe ieșiri publice în care a vorbit despre gloria Rusiei, despre armată și despre cât de iubitoare de pace este țara sa.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut un apel la creștini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă Rusă

Liderii Bisericii Ortodoxe Ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei.

Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei – împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă. Această propagandă împotriva drepturilor libere ale cetăţenilor unei alte ţări, acest naţionalism care revendică în mod arbitrar voinţa lui Dumnezeu pentru visele imperiale de dominaţie a unei dictaturi, această atitudine trebuie să întâmpine opoziţia noastră” , a declarat Steinmeier, în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei, citatat de agențiile internaționale și B1TV.

Președintele german a precizat că întreaga comunitate creștină trebuie să se arate clar de partea libertății, demnității și securității ucrainenilor.

Mai mult, în condițiile în care la acest congres participă și reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe ruse, Steinmeier a spus că se aşteaptă ca aceştia „să nu fie scutiţi de adevărul despre acest război brutal şi de criticile la adresa rolului conducerii bisericii lor”.

Trebuie să fie numite atât victimele, cât şi autorii şi complicii lor”, a mai spus președintele Germaniei.

Afirmațiile au fost făcute după numeroase ieșiri publice în care Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe ruse s-a poziționat de partea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Culmea, el a mai și mers atât de departe încât să spună că țara sa e „iubitoare de pace”, deși soldații ei comit crime înfiorătoare împotriva civililor ucraineni.

Declarația vine și în contextul în care Vaticanul, pentru prima dată, a denunţat „războiul barbar declanşat de Rusia”.

Diplomatul și istoricul Theodor Paleologu a comentat afirmațiile Patriarhului Kiril.

Patriarhul Kiril e absolut odios în privința războiului din Ucraina. Mi se pare absolut firesc să fie inclus pe o listă a persoanelor sancționate, e unul dintre oamenii cei mai vinovați, împreună cu alte gunoaie, gen Peskov, Zaharova, Margarita Simonyan și toată echipa.

Acum în Ucraina sunt distruse sute de biserici, patrimoniul spiritual comun ucrainean și rus e distrus de acest război abominabil și știm că sunt omorâți ucraineni ortodocși de hoardele islamiste ale lui Kadîrov”, a afirmat Paleologu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *