Președintele israelian Isaac Herzog susține ocuparea armată a Gazei pentru a preveni reapariția Hamas.

Președintele Israelian Isaac Herzog spune că o „forță foarte puternică” ar putea fi necesară în Gaza în viitorul apropiat pentru a preveni o posibilă reapariție a organizației Hamas după război. Cu toate acestea, omologul său american, Joe Biden, a avertizat că o ocupare continuă a Fâșiei Gaza ar putea fi „o mare greșeală”, subliniind importanța soluției înființării a două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Herzog a subliniat nevoia de a evita un „vid” în Gaza și a afirmat că Israel trebuie să gândească un mecanism pentru gestionarea regiunii după încheierea conflictului. În ciuda discuțiilor ample privind viitorul guvernării în Gaza, Herzog a accentuat că nimeni nu dorește ca această zonă să devină din nou o „bază teroristă”.

Dacă ne retragem, cine va prelua controlul? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei vehiculate. Nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”, a declarat președintele israelian, într-un interviu publicat joi de FT, transmite B1TV.

În același timp, Biden a evidențiat că soluția cu două state reprezintă singura cale viabilă pentru rezolvarea conflictului și că o ocupare continuă a Fâșiei Gaza ar fi o decizie eronată.

Președintele SUA declara, miercuri, că i-a transmis clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că soluția cu două state este singura cale de a rezolva conflictul israelian și că ocuparea Fâșiei Gaza ar fi „o mare greșeală”.

Autoritatea Palestiniană, care exercită autonomie limitată în anumite părți din Cisiordania ocupată de Israel, spune că Gaza, pe care Hamas o conducea din 2007, este parte integrantă a ceea ce își propune pentru un viitor stat palestinian.

Cu privire la ordinea post-conflict, Herzog a menționat că se discută multe idei, iar SUA și „vecinii din regiune” ar putea avea o anumită implicare. În timp ce Israel a promis distrugerea organizației Hamas, nu a prezentat încă un plan clar referitor la guvernarea viitoare a regiunii. Netanyahu a indicat că Israel va păstra responsabilitatea generală de securitate în Gaza pentru o perioadă nedeterminată.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *