Prețul gigacaloriei se va dubla, cel mai probabil, cred experții de pe piața de energie, după ce ANREa aprobat miercuri noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România. Acestea sunt cu până la 96% mai mari decât anul trecut, din cauza scumpirii gazelor.

Creșteri mai mici de prețuri au fost aprobate doar pentru Complexul Energetic Oltenia – 21,43%, CET Govora – 22,01% și UATAA Motru – 22,68%.

La polul opus, cele mai mari scumpiri au fost aprobate pentru: SC Rulmenți SA Bârlad – 96,29%, Termoficare Oradea – 95,67%, CET Botoșani – SC Modern Calor – 94,77% și CET Arad – 94,64%, relatează B1TV.

Prețul gigacaloriei se va dubla,. Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat că în cel mai fericit scenariu prețurile la gigacalorie se vor dubla. Va crește și mai mult dacă primăriile nu măresc subvenția.

„Prețul va fi undeva la nivel dublu pentru un apartament cu două camere, se vor duce spre 450-500 de lei într-o lună de iarnă poate de 250-270 de lei față de cât a fost în iarna trecută, asta în cele mai optimiste situații. E probabil ca prețul să fie mai mare dacă primăriile nu vor găsi soluții să subvenționeze. Toate orașele mari, vedem ce se întâmplă la Timișoara, probabil și în București dacă nu se va găsi o sursă de finanțare pentru compensarea facturilor, să asistăm la foarte multe-multe probleme” a spus Negrescu.

Consultantul a precizat că sunt puține șanse ca primăriile să mărească subvențiile având în vedere problemele bugetare cu care se confruntă:

Majoritatea primăriilor din țară în momentul de față sunt cu bugetele la zero, abia au bani să își plătească angajații. Au cheltuit foarte foarte mult în ultimul an în loc să se pregătească pentru iarnă, pe tot felul de investiții de la panseluțe până la altele care nu erau fezabile. În București de exemplu din 1000 km de conducte de termoficare, anul ăsta au fost reparate doar 10 km, vă dați seama cum va fi distribuit agentul termic în această iarnă. Primăriile nu au bani, încearcă să obțină acești bani de la Guvern, Guvernul la rândul său abia se împrumută ca să plătească salariile și pensiile. Va fi o situație foarte dificilă și singura soluție pentru români va fi să mai ia o plapumă pe ei și să stingă lumina seara”, a precizat economistul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *