Primul elev depistat cu coronavirus la o școală din București este din sectorul șase, și a fost testat pozitiv la doar câteva zile de la reînceperea cursurilor în format fizic. Este o fetiță de clasa a doua, a cărei bunică este infectată cu coronavirus. Școala „Sfântul Andrei” s-a închis pentru două săptămâni, potrivit ordinului comun al ministerelor sănătății și educației elaborat înainte de reînceperea cursurilor.

Eleva se afla într-o clasă de 28 de școlari, din care 26 au luat parte fizic la ore, informează Digi24.

Elevii au fost la școală doar luni și marți. De ieri au rămas acasă și vor face ore online în următoarele două săptămâni, la școala din sectorul șase unde învață fetița.

Primul elev depistat cu coronavirus la o școală din București. Peste 2,4 milioane de copii au revenit la clase luni, adică 80% din numărul total al elevilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat miercuri că de când s-au redeschis majoritatea școlilor nu s-au înregistrat nici măcar cazuri de elevi care să prezinte simptome. Însă primul caz de infectare a fost descoperit între timp.

Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele școlare județene, deci cu toate școlile. Până acum nu au apărut nici măcar cazuri în care elevii să fi avut simptome, darămite cazuri care să genereze suspendarea activității la clasă. Evaluările vor fi făcute săptămânal, raportările de vineri vor fi luate ca referință pentru rata de infectare pentru a ști cum se derulează lucrurile în continuare”, a mai spus Cîmpeanu miercuri.

În prima zi de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu a lansat un apel la responsabilitate din partea tuturor, astfel încât unitățile de învățământ să nu se transforme în focare de COVID-19: „Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme. Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”.

De altfel, medicii au atras atenția că regulile trebuie respectate. Pericolul este încă mare, spun specialiștii.

Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *