În etapa a doua de vaccinare România va primi 5 milioane de doze de vaccin, care urmează să ajungă până în aprilie. Până atunci, românii trebuie să respecte cu strictețe regulile sanitare, spune secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății. De altfel, interesul românilor pentru vaccinare e mare, căci în numai o zi de la redeschiderea platformei s-au programat 80.000 de oameni.

Miercuri au început programările pentru vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca, iar reprezentantul Guvernului spune că se fac în continuare studii cu privire la posibilitatea ca acest tip de vaccin să fie administrat și persoanelor de peste 55 sau 65 de ani, așa cum, a recomandat, de altfel, și Organizația Mondială a Sănătății.

„Este o veste bună că au venit noi vaccinuri. Sigur, au o utilizare și o recomandare limitată din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru moment. S-a ajuns la acest lucru pentru că studiile efectuate au îndeplinit criteriile de garanție, siguranță și eficacitate pentru acest tronson. Compania continuă studiile clinice, iar în momentul în care întrunește un număr suficient de mare încât lucrurile să devină valide din punct de vedere științific, evident că va fi și extinderea acestei recomandări.

220.000 de sloturi s-au deschis astăzi, peste 80.000 de programări au fost în această seară, cu o medie de 3 persoane pe secundă, care relevă o dorință mare de vaccinare, ceea ce este îmbucurător.

Pentru luna februarie, vin în jur de 700.000 de doze de la AstraZeneca, un volum mare care este suplimentar față de ce știam, dozele vor crește și în martie și cel mai mult vor începe să crească la sfârșitul lunii martie.

Ne confruntăm cu această situație de aproape un an. Vorbim totuși de câteva săptămâni în care mai trebuie să încercăm să ne protejăm cât mai mult și să utilizăm cât mai eficient toate vaccinurile pe care le avem în acest moment”, a declarat Andrei Baciu, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1TV.

Andrei Baciu spune că în etapa a doua de vaccinare se încadrează peste 5 milioane de oameni.

Secretarul de stat a precizat, în acest context, că până în luna aprilie, România ar trebui să primească dozele necesare pentru imunizarea persoanelor din etapa a doua.

„Mutații apar și în cazul virusurilor gripale. În cursa între dinamica cu care apar aceste mutații și dinamica pe care o are campania de vaccinare, esențial este să reușim, la nivel global să vaccinăm 70% din populație atât timp cât acest vaccin este eficient împotriva tulpinilor existente, a tulpinilor dominante. În acest fel, practic, se neutralizează transmiterea comunitară. (…) Dacă vom ajunge la acel 70% (persoane vaccinate din populație – n.r.) și vom ajunge la 70%, aveți încredere. (…) Avem un orizont de timp, vaccinurile există, sunt eficiente, sunt aici, încă puțin mai trebuie să facem aceste eforturi și trebuie să ne concentrăm să le facem cu cea mai mare rigurozitate. Acum este cel mai important. (…) Cea de-a doua etapă înseamnă peste 5 milioane de persoane. 5 milioane de doze o să primim până cândva în luna aprilie. Suntem la mijlocul lunii februarie”, a mai spus Andrei Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *