Primul vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil mai devreme decât se credea inițial, adică de la jumătatea lunii decembrie a acestui an. Depinde doar de obținerea autorizației de urgență din SUA și Uniunea Europeană.
Primul producător care va livra vaccinul anti-COVID în lume ar fi asocierea dintre Pfizer și BioNTech. Rezultatele finale ale studiilor au arătat că vaccinul are o rată de succes de 95% și nu are efecte secundare grave, au declarat miercuri reprezentanții producătorilor de medicamente.
Specialiștii sunt optimiști că primul vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil mai devreme, în decembrie ar putea fi distribuit înainte de Crăciun, relatează B1TV.
Administrația americană pentru alimente și medicamente ar putea acorda utilizarea de urgență până la mijlocul lunii decembrie, a declarat pentru Reuters, directorul executiv al BioNTech, Ugur Sahin.
Aprobarea condiționată în Uniunea Europeană ar putea fi asigurată în a doua jumătate a lunii decembrie, a adăugat el.
„Dacă totul merge bine, mi-aș putea imagina că vom obține aprobarea în a doua jumătate a lunii decembrie și vom începe livrările înainte de Crăciun”, a spus el.
Rata de succes a vaccinului dezvoltat de compania americană și partenerul german BioNTech a fost mult mai mare decât ceea ce ar fi fost acceptabil pentru autoritățile de reglementare.
Experții au spus că a fost o realizare semnificativă în cursa pentru a pune capăt pandemiei.
„O premieră în istoria omenirii: mai puțin de un an de la secvența virusului până la testul clinic la scară largă al unui vaccin, bazat, de asemenea, pe o tehnică complet nouă”, a spus Enrico Bucci, biolog la Temple University din Philadelphia .
Sahin, de la BioNTech, a declarat că autorizația americană de utilizare de urgență (EUA) va fi solicitată vineri.
95% eficacitate a vaccinului
Compania de biotehnologie Mainz Biontech și partenerul său Pfizer au anunțat că, după efectuarea analizei finale a eficacității în studiul lor în curs de fază 3, candidatul lor la vaccin COVID-19 pe bază de ARNm, BNT162b2, a îndeplinit toate studiile obiective principale de eficacitate.
Într-un prim studiu, vaccinul a demonstrat o eficacitate de peste 90%. Companiile au publicat, de asemenea, date pozitive cu privire la siguranța vaccinului, pe care le-au identificat ca o etapă importantă pentru aprobarea de urgență în Statele Unite. Acum vor să depună cererea la autoritatea sanitară americană FDA în câteva zile.
Prima analiză obiectivă primară se bazează pe 170 de cazuri de COVID-19, așa cum se specifică în protocolul de studiu, dintre care 162 de cazuri de COVID-19 au fost observate în grupul placebo comparativ cu 8 cazuri în grupul BNT162b2.