Profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, consideră că incendiile produse în spitale sunt un efect clar al supraaglomerării cu pacienți, pe fondul epidemiei de coronavirus. Acest lucru a dus la suprasolicitarea instalațiilor electrice cu aparatură iar într-un final acestea au cedat.

Cu siguranță au legătură cu faptul că trebuie tratați mai mulți pacienți concomitent” consideră profesorul Bubenek, iar umărul de aparate medicale s-a majorat semnificativ în raport cu perioada de dinainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19. „S-a dublat capacitatea de ventilație și asta nu s-a întâmplat numai pentru ventilatoare, s-a întâmplat pentru monitoare, pentru seringi electrice, pentru pompe de infuzie și pentru multe alte aparate medicale care, pe hârtie, ele ar fi permis clasificarea secțiilor ATI într-o anumită categorie”, a declarat profesorul Bubenek la B1 TV.

Întrebat de realizatorul Tudor Mușat cum a ajuns România în situația în care secții de ATI din diverse spitale par să fie „bombe așteptând să explodeze”, prof. dr. Șerban Bubenek a declarat: „Normele pe care le-a găsit acum neconforme Inspecția Sanitară, ele sunt scrise și de către mine personal împreună cu profesorul Tulbure, profesorul Marinescu și profesorul Săndesc, în 2009, Ordinul 1500, și suntem printre puținele specialități care am promovat un astfel de regulament de organizare și funcționare a secțiilor de ATI. Sigur că am atras atenția în permanență, din 2009 și până astăzi, că aceste deziderate, ele trebuie puse în practică și trebuie controlate de cineva. Aici, un rol important stătea, sigur, la Direcțiile de sănătate publică din teritoriu, care aveau obligația să meargă și să vadă pe teren implementarea ordinelor ministrului. Lucrurile acestea fie nu s-au întâmplat, fie au fost trimiși niște orbi pe teren, fie uneori ele s-au regăsit în rapoartele de control, dar iată că după 11 ani vedem că, deși au fost investiți uneori bani, uneori muncă în a se pune la punct aceste secții, din păcate vedem astăzi că nu s-au implementat niște măsuri care fac parte din legislația secundară și care trebuie respectate”.

Există percepția eronată că se folosesc doar mai multe ventilatoare pentru oxigenarea bolnavilor, însă e vorba de toată gama de aparatură medicală, a atras atenția profesorul Bubenek.

„Nu erau atât de multe aparate. Vă aduc aminte că la începutul pandemiei aveam 1.200 de ventilatoare în toată România – mă rog, 1.300. Acum avem dublu, s-a dublat capacitatea de ventilație și asta nu s-a întâmplat numai pentru ventilatoare, s-a întâmplat pentru monitoare, pentru seringi electrice, pentru pompe de infuzie și pentru multe alte aparate medicale care, pe hârtie, ele ar fi permis clasificarea secțiilor ATI într-o anumită categorie. Din nefericire, în practică, atunci când am făcut un recensământ în noiembrie din nou, am observat că lucrurile acestea nu se remediaseră decât în mică măsură” a precizat președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *