Programul de muncă redus a fost stabilit în parlament prin legea Kurzarbeit
Programul de muncă redus a fost stabilit în parlament prin legea Kurzarbeit

Programul de muncă redus a fost stabilit în parlament , astfel încât angajatorii să poată reduce programul angajaților cu până la 80%, salariile scăzând cu 25 la sută în perioada respectivă. Acesta se numește Kurzarbeit, după inițiativa adoptată în premieră de Germania.

În esență, programul de muncă redus reglementat prin lege permite ca angajații să aibă locul de muncă asigurat, chiar dacă rămân cu mai puțini bani în condițiile în care activitatea firmei se reduce drastic. Angajatorii trebuie să obțină acordul scris al reprezentantului salariaților pentru această reducere de program și, implicit, de venituri.

În raportul Comisiei de muncă se preciza că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%, deoarece s-a constatat că în perioada stării de alertă sau de urgenţă activităţile entităţilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

Programul de muncă redusă a fost adoptat cu scandal, miercuri, în Parlament. Dezbaterea proiectului s-a lăsat și cu replici acide între putere și opoziție. Deși PSD a criticat vehement proiectul, în cele din urmă a votat „pentru”. Nu a fost niciun vot împotrivă, ci doar 30 de abțineri, relatează Digi24.

Adrian Solomon – deputat PSD: „Am legiferat în interesul angajatorului și mai puțin în interesul oamenilor, iar Kurzarbeit-ul tinde să devină de astăzi canci-arbeit. Dacă aveți probleme de traducere, vă ajută domnul Ganț și domnul Manea”.

Violeta Alexandru – deputat PNL: „Ce vrea PSD, dragi români, este să vă trimită în șomaj, să nu mai aveți locuri de muncă, să vi se întrerupă contractele… Vă rog să-mi permiteți să termin! Circ știți să faceți, să salvați locurile de muncă – mai puțin! Nu veniți cu fakenews, citiți, documentați și vedeți ce s-a întâmplat în toată Europa! Toate guvernele s-au mobilizat pentru păstrarea locurilor de muncă”.

Concret, angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce durata de muncă cu până la 80 la sută, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Nu va fi acoperit de către stat tot salariul angajatului, ci până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Oana Țoiu – deputat USR PLUS: „Kurzarbeit nu este o bucurie nici nici pentru angajați, nici pentru angajatori, nici pentru bugetul de stat”.

Pe perioada de aplicare a programului Kurzerbeit sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus.

Proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *