Prezența femeilor pe listele de vot ar urma să fie obligatorie într-un procent de 30%, dacă un proiect de lege depus de Gabriela Firea se va concretiza. Ministrul familiei vrea să lupte cu percepția românilor care consideră că locul femeii este în bucătărie.

Gabriela Firea a anunțat marți depunerea proiectului de lege, împreună cu președintele PSD, marcel Ciolacu. Acesta prevede obligaţia de a asigura 30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat.

Gabriela Firea a precizat că, prin acest proiect, doreşte să modifice unele percepţii care sunt îngrijorătoare, şi anume că „6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii”, potrivit PsNews.

30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat! Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult. Avem nenumărate exemple de femei de succes în afaceri, politică sau administraţie, este momentul ca egalitatea de şanse să nu rămână doar o vorbă în discursuri motivaţionale, ci o regulă clară şi corectă, de secol 21”, spune Firea.

Ministrul anunţă că, „împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, a iniţiat şi depus la Parlament un proiect important pentru toate doamnele din România”.

Mulţumesc pentru sprijin senatorului Stefan Radu Oprea, liderului grupului senatorilor PSD, şi deputatului Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, prim-vicepreşedintelui Sorin Grindeanu, secretarului general Paul Stănescu şi colegilor senatori şi deputaţi care au înţeles importanţa proiectului şi au semnat în calitate de co-iniţiatori. În primul rând, asigurăm locuri obligatorii pentru femei în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat. 30% dintre posturile de membru în aceste consilii vor fi rezervate femeilor. Astfel, dacă numărul total al membrilor este 5, va exista cel puţin o femeie! Sunt cote de gen pe care alte state europene le-au reglementat de mult”, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul mai precizează că la fel de important este că asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local.

Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Aşadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor. Ne-am consultat pe acest subiect şi am colaborat cu multe organizaţii şi asociaţii care militează şi susţin drepturile doamnelor. Ne-am sfătuit îndeaproape cu membrele CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac”, arată Firea.

Potrivit ministrului Gabriela Firea, „sunt modificări importante pentru statutul femeilor din societatea noastră”.

Doar aşa putem să modificăm unele percepţii care sunt îngrijorătoare. De exemplu, 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii. Desigur că sunt roluri extrem de onorante pentru doamne, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent şi de familie şi să aibă şi o carieră de succes! Aceste date sunt oficiale, cuprinse în proiectul „România Durabilă” din Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” a precizat Firea..

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *