Protestul diasporei de acum patru ani, cu reprimarea brutală a sute de manifestanți în Piața Victoriei nu se va mai repeta, dă asigurări premierul Nicolae Ciucă
Actuala coaliție nu va permite niciodată ca protestele să degenereze în violențe și că mereu va fi garantat dreptul la liberă exprimare, spune Ciucă.
Asta deși din actuala coaliție face parte și PSD, același partid care era la putere și în 2018, când a avut loc protestul reprimat. De altfel, manifestația a avut loc tocmai ca reacție la asaltul dat de PSD asupra legilor justiției, iar ministerul de Interne era condus de o social-democrată – Carmen Dan. La patru ani de la protestul violent, jandarmii și șefii lor politici nu au fost trași la răspundere, ceea ce reprezintă un nou eșec major pentru justiția română, relatează B1TV.
Patru ani de la protestul Diasporei din Piața Victoriei- mesajul premierului Ciucă
„Oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Vreau să dau garanția și să asigur că actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe.
Garantez că la nivelul Guvernului vom pune la dispoziția Justiției tot ce e necesar, așa încât dosarul de investigare să poată fi dus la capăt.
Astfel, cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în fața legii.
Doresc să subliniez că Jandarmeria reprezintă o instituție fundamentală în arhitectura statului și că are menirea necesară să asigure tot ce e necesar pentru siguranța cetățeanului, iar cei care se fac vinovați de exces sau abuz în exercitarea atribuțiilor trebuie să fie trași la răspundere conform legii”, a declarat premierul Nicoale Ciucă, în debutul ședinței de guvern de miercuri.
10 august 2018, reprimarea violență a protestului Diasporei, fără vinovați
Peste 100.000 de români, mulți din Diaspora, au protestat pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, față de atacurile asupra Justiției ale Guvernului Dăncilă de la acea vreme, controlat de Liviu Dragnea și PSD. După ora 23.00, manifestația a fost reprimată violent de forțele de ordine.
Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene.
În cei patru ani care s-au scurs de atunci, niciunul dintre cei care au dat ordinele de reprimare a protestului nu au fost trași la răspundere.
Huliganii care s-au infiltrat la protest au fost condamnați definitiv, dar jandarmii sunt încă cercetați, iar șefii lor politici, neatinși, arată sursa citată.
Dosarul se află acum la Secția Parchetelor Militare.