Robert Negoiță a fost trimis în judecată în dosarul Rosal
Credit: captura Digi24

Robert Negoiță a fost trimis în judecată în dosarul Rosal. Primarul sectorului 3 este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu consecințe deosebit de grave, prin care s-ar fi ajuns la un prejudiciu de peste 570 de milioane de lei, potrivit procurorilor DNA.

Dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Robert Negoiță și alte persoane vizează prelungirea, prin zeci de acte adiţionale, a contractului de salubrizare cu Rosal. Prejudiciul ar depăși 570 de milioane de lei, conform procurorilor.

DNA a anunțat miercuri trimiterea în judecată a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și complicitate la fals intelectual.

Cine mai este judecat împreună cu Robert Negoiță:

Octavian Ghețu, director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

George-Alexandru Manciu – la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3. Este acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Irina-Gina Soroceanu, director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Florentina Pencea – la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Sectorului 3. Este acuzată de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Elena Petrescu – la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 3 și viceprimar al Primăriei Sector 3. Este acuzată de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

Mihăiță Marius – la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3. Este acuzat de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Mirela Chetreanu, auditor public extern în cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, pentru infracțiunea de fals intelectual;

Persoană fizică, reprezentant al S.C. ROSAL GRUP S.A, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave.

S.C. ROSAL GRUP S.A., pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

Robert Negoiță a fost trimis în judecată. Faptele pe care i le impută procurorii DNA

În perioada anilor 2013-2018, în Sectorul 3 s-au încheiat mai multe acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A. prin car fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.

Cu alte cuvinte, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 ar fi fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin acte adiționale care ar fi determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

Potrivit rechizitoriului DNA,

„În realizarea atribuțiilor de serviciu, Robert Sorin Negoiță ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Notă de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adițional la contractul de salubritate.

Concret, prin actul adițional respectiv, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiță, beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.

Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de Robert Sorin Negoiță.

În plus, la 15 mai 2014, Robert Sorin Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.

Aceste controale au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar ca urmare, autorității contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligația de a nu mai prelungi contractul inițial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract și i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi și să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitație.

Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Față de această sentință, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.

Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local.

Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A. le avea către Primăria Sectorului 3.

Acțiunea funcționarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deși aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate.

Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup S.A.”

 

Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 578.446.818 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților, inclusiv asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *