Rachetele antigrindină sunt de vină pentru seceta din ultima perioadă
Rachetele antigrindină sunt de vină pentru seceta din ultima perioadă

Rachetele antigrindină sunt de vină pentru seceta din ultima perioadă, consideră fermierii din județul Vrancea, pentru că au dispersat norii. Ei au cerut prefectului județului să oprească lansările acestora.

Fermierii din Vrancea cred că rachetele antigrindină gonesc ploaia, deși un specialist le-a explicat deja că acestea afectează doar particulele de gheață, nu și norii în ansamblul lor.

Directorul de operațiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Focșani, Ionuț Lucian Lazăr a le-a explicat fermierilor prezenți modul în care funcționează acest sistem și a susținut că rachetele nu distrug norii, ci doar particulele de gheață care se formează în special în norii de tip cumulonimbus.

Oamenii nu au fost convinși, așa că au solicitat ferm oprirea lansărilor de rachete antigrindină pe raza județului Vrancea, relatează ziaruldevrancea.

„Din păcate ceea ce se vede în câmp ne duce pe toți cu gândul la influenţa acestui sistem. Nu suntem siguri, nu putem da cu parul, dar ce se vede în câmp către asta ne duce cu gândul. Am ajuns în momente disperate”, a spus un reprezentant al fermierilor.

Aceștia acuză că de fiecare dată când se strâng nori de ploaie, iar picăturile încep să curgă din cer, se trag rachete, iar norii se împrăștie.

Vrancea este polul secetei, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea

Vrancea, alături și de alte județe, se confruntă cu o secetă severă, care face ravagii în agricultură, distrugând marile culturi. De altfel, recoltele de grâu din acest an au fost mult sub așteptări, iar cele de porumb și floarea soarelui sunt compromise.

Din cele zece județe vizitate, cele mai afectate de secetă sunt Vrancea, Galați și Buzău, a anunțat săptămâna trecută ministrul Agriculturii Petre Daea. El a tras aceste concluzii după o vizită în aceste județe, pe care a făcut-o imediat ce a preluat mandatul.

Potrivit acestuia, problema cea mai gravă este în Vrancea, care a devenit polul secetei din România, „deşi avem în proiect canalul Siret-Bărăgan, un obiectiv de investiţii foarte important care a îngheţat ca lucrare din 2020”. Următoarele zone afectate de secetă sunt nordul judeţului Galaţi şi judeţul Buzău.

Ministrul Petre Daea a precizat că peste 60% din grâu a fost recoltat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *