Carantina națională nu este o soluție la acest moment, spune Arafat
raed arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat, joi, la Digi24, că nu există un pericol nuclear acum care să amenințe România, dar că autoritățile și cetățenii trebuie să fie pregătite pentru „orice scenariu”.

„Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent. Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kiloemtri distanță. Ăsta este un aspect”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină. Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu”, a mai spus Raed Arafat.

„Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică către toate populațiile din zonă. Rugămintea noastră este să verifice ce zic informațiile oficiale. Cum ne pregătim? Protecția civilă trebuie să verifice și adăposturile. Sperăm că nu vor fi folosite dar trebuie verificate”, a mai spus Raed Arafat.

„Ele sunt verificate periodic. Există în subsolul blocurilor. Se poate în timp foarte scurt cele care au fost date alte destinații, conform legii să fie reorganizate pentru a deveni adăposturi. Populația poate să primească indicații pentru anumite momente să rămână în casă, să nu iasă, dacă știm că există un nor, dacă știm că într-un moment este o creștere. Dacă este nevoie de evacuarea unei zone, Protecția civilă poate să spună că zona va fi evacuată și se va face sub coordonarea apărării civile și structurile MAI. Dar suntem prea departe de acest lucru”, a mai spus Raed Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *