Raed Arafat afirmă că nu este normal ca angajaţii restaurantelor să poată munci nevaccinaţi, în vreme ce clienții nu pot intra în local dacă nu au certificat verde.

Şeful DSU  Raed Arafat mai spune că cele două situații sunt reglementate diferit și că soluţia condiționării contractului de muncă prin certificatul verde poate fi adoptată numai prin lege în Parlament.

Raed Arafat a fost întrebat dacă i se pare normal ca accesul în restaurant să fie permis doar celor cu certificatul verde, în vreme ce în acea unitate există angajaţi care nu sunt vaccinaţi şi pot munci acolo fără sp li se ceară niciun document.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează, una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă. Şi problema cu angajaţii are două soluţii, soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi”, spune Raed Arafat.

„A doua soluţie este soluţia prin lege care să impună aceste reguli, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală. Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru”, a explicat Raed Arafat miercuri seară.

Totodată, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, miercuri seară, că nu crede că va fi impus un nou lockdown, pentru că măsurile existente sunt suficiente pentru a controla situația epidemiologică atâta timp cât sunt respectate. „Poate ne oprim, când apar anumite măsuri, să căutăm cum putem să le eludăm”, afirmă Arafat, dând exemplu cluburilor în care nu se respectă nicio măsură, iar sumele pentru amenzi se fac „într-o oră”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *