Carantina națională nu este o soluție la acest moment, spune Arafat
raed arafat

Raed Arafat a făcut precizări marți seara, la Digi24, cu privire la valabilitatea certificatului verde în cazul a două, sau trei doze de vaccin. Șeful ISU spune că în România încă este valabil cel cu două doze de vaccin, însă pentru călătoriile în Europa este necesar un certificat cu trei doze. De asemenea, chiar dacă au trecut mai mult de 9 luni de la a doua doză, certificatul verde va fi validat dacă se face o a treia doză de vaccin.

„Schema completă este de două doze. Booster-ul, sau doza suplimentară, a treia doză se face la 9 luni cel mult. Dacă nu ai făcut la 9 luni de la doua doză, cea de-a treia doză, la nivel european ai problemă cu recunoașterea certificatului verde, pentru că nu se mai recunoaște. Se consideră că ești nevaccinat. Deci, asta este pentru cei care călătoresc și care trebuie să știe acest aspect”, explică Raed Arafat.

„În interiorul României, la acest moment va rămâne pe cele două doze. Certificatul verde rămâne recunoscut cu cele două doze.Pentru interiorul României, în acest moment nu s-a pus această problemă. Sunt și alte țări care merg doar pe cele două doze, pentru interior”, a mai spus Raed Arafat.

„1 februarie era o dată-limită pentru cei care au depășit 9 luni de la a doua doză și care vor să călătorească în Europa.Dacă nu s-a vaccinat deloc, și se vaccinează acum, și face a doua doză după 21 de zile, persoana respectivă are certificat valabil. Nu-i trebuie a treia doză. A treia doză îi trebuie dacă au trecut 9 luni de la a doua doză.Acum, dacă o persoană nu a făcut a treia doză și au trecut 9 luni, și o face, se validează după asta certificatul verde. Nu mai e nicio problemă”, spune șeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat a mai anunțat că după 1 februarie autoritățile din România trebuie ”să se alinieze” prevederilor UE conform cărora schema de vaccinare completă se consideră cea în trei doze dacă de la a doua doză au trecut mai mult de 9 luni:

”Se elimină culorile pentru state. O să fie o regulă generală: carantină 5 zile pentru cei care vin în România și nu prezintă certificatul UE sau alte documente compatibile care să ateste vaccinarea cu schema completă, trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau PCR negativ cu cel mult 72 de ore. Excepții: Copii mai mici de 12 ani, persoanele în tranzit 24h, lucrătorii transfrontalieri care fac dovada muncii cu operatorii respectivi, elevii care fac naveta zilnic și prezintă documente. Cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză trebuie să aibă test, trebuie să ne aliniem normelor europene, cu trei doze”, a declarat Raed Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *