raed arafat
raed arafat

Raed Arafat a spus marți seara, la Digi24, că nu crede că vom ajunge acolo, dar totul depinde de cum evoluează lucrurile. Totuși, spune doctorul Arafat, dacă virusul devine unul endemic, este posibil ca vaccinarea să devină una anuală, ca pentru gripa sezonieră.

„Nu cred că vom ajunge acolo, dar știți cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge doza a patra”, a spus Raed Arafat.

„Probabil, și e o altă variantă, să ajungem ca acest virus să devină endemic, asta înseamnă că așa cum facem vaccinul anual pentru gripă sezonieră, să includem inclusiv un vaccin anual pentru SARS-CoV-2 care să ne protejeze”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

„Nu știm! Nu mă pronunț, pentru că nu este domeniul meu în care să fiu foarte aprofundat, să vin să vă dau argumente și tot. Aici, colegii care sunt pe partea de imunologie, pe partea de epidemiologie, virologie, ei pot să vină și să spună ce cred. Dar, din ce citim și din ce urmărim pe partea științifică, există această posibilitate de vaccinare anuală, sezonieră, dacă devine o infecție endemică, să zicem, sezonieră, care apare în sezon, cum apare gripa sezonieră, și ne vaccinăm. Eu mă vaccinez în fiecare an pentru gripă”, a adăugat Raed Arafat

Raed Arafat a mai anunțat că după 1 februarie autoritățile din România trebuie ”să se alinieze” prevederilor UE conform cărora schema de vaccinare completă se consideră cea în trei doze dacă de la a doua doză au trecut mai mult de 9 luni:

”Se elimină culorile pentru state. O să fie o regulă generală: carantină 5 zile pentru cei care vin în România și nu prezintă certificatul UE sau alte documente compatibile care să ateste vaccinarea cu schema completă, trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau PCR negativ cu cel mult 72 de ore. Excepții: Copii mai mici de 12 ani, persoanele în tranzit 24h, lucrătorii transfrontalieri care fac dovada muncii cu operatorii respectivi, elevii care fac naveta zilnic și prezintă documente. Cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză trebuie să aibă test, trebuie să ne aliniem normelor europene, cu trei doze”, a declarat Raed Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *