peskov

Moscova a reacționat, marți, la declarația făcută în urmă cu o zi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru facilitarea aplicării unui plan de pace.

Kremlinul a respins ideea retragerii trupelor și a îndemnat, în schimb, Kievul să accepte noile „realități” teritoriale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat  că noile „realități” includ anexarea a patru regiuni ucrainene, Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Anexările, formalizate prin decrete semnate de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie, nu sunt recunoscute de Organizația Națiunilor Unite și nici de partenerii occidentali ai Ucrainei.

„Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile din ultima perioadă. Aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecte teritoriale în Federația Rusă. Au apărut ca rezultat al referendumurilor desfășurate pe aceste teritorii. Fără a ține cont de aceste realități, nu sunt posibile deloc progrese”, a afirmat Dmitri Peskov (foto).

El a respins ideea retragerii trupelor ruse până la sfârșitul anului.

Liderii G7 au cerut Rusiei „retragerea imediată și necondiționată” din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus luni, la reuniunea Grupului națiunilor puternic industrializate (G7), desfășurată prin videoconferință, organizarea unui summit internațional pentru obținerea păcii.

„Propun convocarea unui summit special pe tema păcii mondiale, pentru a decide cum și când putem implementa punctele formulei ucrainene de pace”, a afirmat Zelenski, solicitând, totodată, Rusiei să își retragă trupele din Ucraina până la Crăciun, pentru a permite un armistițiu durabil.

La rândul lor, liderii G7 au cerut Rusiei să oprească războiul din Ucraina.

„Războiul de agresiune purtat de Rusia trebuie să înceteze. Până acum, nu am observat niciun semnal că Rusia ar vrea să se implice pe calea păcii durabile. Rusia trebuie să pună capăt imediat acestui război încetând atacurile împotriva Ucrainei și retrăgând forțele de pe teritoriul ucrainean complet și fără condiții”, au subliniat liderii G7 în cursul summit-ului de luni.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *