Rata de vaccinare cea mai mare este în București, explică Gheorghiță
Rata de vaccinare cea mai mare este în București, explică Gheorghiță

Rata de vaccinare cea mai mare este în București, de peste 45% din populația de peste 12 ani, a anunțat coordonatorul Campaniei naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Alte opt județe au rate de peste 30%.

„Cea mai mare este în muncipiul București 45,1% din populația de peste 12 ani. Urmează Cluj – 41,9%, Sibiu 35,4%, Brașov 33,2%, Timiș 32%, Constanța 31,9%, Alba 30,9% și Ilfov 30%. Cea mai mare acoperire vaccinală este la grupa 60-69 de ani, peste 36,5%, urma de grupa 70-79 de ani, cu 34,2%.

177 de centre de vaccinare organizate în mediul rural și 770 de localitați care au demarat activități de vaccinare prin intermediul echipelor mobile”, a declarat Valeriu Gheorghiță, joi, într-o conferință de presă, potrivit B1TV.

Rata de vaccinare, definitorie pentru evoluția viitoare. Când oamenii se vor întoarce din concedii și va începe sezonul rece, bilanțul contaminărilor zilnice va crește, dar depinde de noi și disponibilitatea noastră de a ne vaccina cât de mari vor fi cifrele, a subliniat Valeriu Gheorghiță. El a ținut să precizeze că e păcat să „dăm cu piciorul” la situația epidemiologică bună în care am ajuns acum, după tot efortul colectiv depus.

Valeriu Gheorghiță:

„Eu mă aștept să nu crească numărul de cazuri dacă persoanele se vor vaccina în perioada următoare. Suntem, sigur, într-o situație bună, dar ține de noi și de cum vrem să mergem înainte din punct de evdere al evoluției pandemiei. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la o situație așa bună epidemiologic, căci a fost obținută printr-un efort comun al oamenilor, care au respectat regulile și s-au vaccinat, și al autorităților.

Cred că avem nevoie de o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Asta n-o putem obține decât prin vaccinare.

Cred că e important să înțelegem vaccinarea ca măsură de prevenție, proactivă și nu reactivă la o creștere a numărului de cazuri. Nu trebuie să așteptăm iar o creștere a cazurilor, pacienți mulți la ATI sau care să stea la UPU fără să aibă loc să se interneze, pentru a ne convinge că e important să ne vaccinăm.

Nu sunt adeptul vaccinării de frică, de teamă, ci să înțelegem beneficiile reale ale vaccinării pentru a evita creșterea numărului de cazuri.

Nu trebuie să așteptăm creșterea numărului de cazuri. Dacă ne vom vaccina într-o măsură mai mare în următoarele două luni, putem evita o creștere substanțială a numărului de cazuri. ”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *