Ratele la credite cresc din nou, după ce indicele ROBOR a bătut recordul
Ratele la credite cresc din nou, după ce indicele ROBOR a bătut recordul

Ratele la credite cresc din nou, după ce indicele ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din 2013 încoace. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depășit luni pragul de 5% pe an (5,01%), de la valoarea de 4,95% înregistrată vineri, arată datele publicate de Banca Naţională a României.

Este cel mai mare nivel înregistrat din aprilie 2013 până în prezent, relatează Digi24.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,19% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *