CNAIR a decis cine se va ocupa de supervizarea proiectului privind proiectarea și execuția primului Drum Expres din România. Supervizarea pentru Tronsonul 4 a Drumului Expres Craiova-Pitești se ridică la peste 9,6 milioane de euro.

Drumul Expres Craiova–Pitești, Tronson 4, va fi proiectat și construit între km 89+300 – km 121+115 și se va desfășura pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș. Tronsonul 4 va traversa teritoriile administrative ale localităților: Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni și Oarja. CNAIR a decis ca lucrările privind construirea drumului să se realizeze printr-un contract de tip proiectare și execuție lucrări. În același timp, contractul de supervizare să aibă ca obiectiv supervizarea proiectării și a execuției lucrărilor realizate.

Primul Drum Expres din România

Prin realizarea Drumului Expres Craiova–Pitești se va realiza o conexiune directă la rețeaua de transport TEN-T Core deja existentă și reprezentată de Coridorul IV Pan European ce va asigura accesibilitatea la nivel național și internațional pentru zona deservită de Drumul Expres.Valoarea totală a contractului pentru serviciile de supervizare este de 19,4 milioane de lei, fără TVA, adică 3,9 milioane de euro, plus TVA.

Obiectivele specifice contractului sunt reprezentate de furnizarea serviciilor de supervizare de cea mai bună calitate, atât pe timpul perioadei de proiectare și execuție a lucrărilor, cât și pe parcursul perioadei de garanție e lucrărilor. Servicii necesare în vederea urmăririi utilizării corecte e fondurilor disponibile și pentru a se asigura că, firmele desemnate proiectează și execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale. Cu privire la ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul proiectării și a lucrărilor.

Drumul Expres va fi dotat cu baze de întreținere și deszăpezire, spații de parcare și parcări de scurtă durată. Spațiile de parcare vor fi amplasate la km 112+400, stânga și dreapta. Parcarea de scurtă durată va fi amplasată la km 99+800. Baza de întreținere și deszăpezire va fi amplasată în zona km 118+525 Oarja.

Proiectul Drum Expres Craiova–Pitești va include un drum cu 2 benzi de circulație pe sens, lățimea platformei de 22 m. Lungimea tronsonului Drumului Expres este de 31,82 km. Drumul va fi conectat la începutul său cu DN65A şi la finalul său cu A1 Bucureşti-Piteşti.

Durata totală a contractului este de 160 de luni. Supervizarea activităţilor de proiectare are o durată de 12 luni. Durata activităţilor de execuţie este de 24 de luni. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 10 ani si 4 luni.

De ce personal este nevoie pentru a superviza lucrările

Experții cheie pentru proiect sunt: Coordonator Contract- Inginer, Inginer Constrcutor– Responsabil Drum, Inginer Constrcutor–Responsabil Structuri, Inginer Asigurarea Calității –Responsabil Calitate, Inginer Constructor–Responsabil Cantități, Inginer–Responsabil Proiectare și Inginer Topograf categoria A sau D conform Ordinului ANCPI Nr. 107/2010.

Experții non-cheie pentru proiect sunt: Inginer Asigurarea Calității, Inginer de Cantități, Inspector de Drum, Inspector de poduri, Inspector topograf, Tehnicieni de laborator, Inspectori Utilități, Coordonator în materie de securitatea și sănătatea muncii, Expert în soluționarea revendicărilor/disputelor și Personal non-cheie pentru schimbul 2.

Experții pe termen scurt pentru proiect sunt: Experți juridici, Experți avize și acorduri, Inginer proiectant civile, Expert în siguranța traficului.

Cine se va ocupa de supervizare

Contractul a fost atribuit asocierii dintre firmele Egis România, Search Corporation și Egis International. Egis este o firmă de consultanță, inginerie și operare ce își desfășoară activitatea în infrastructura rutieră, feroviară și de apă. Search Corporation este o companie de planificare, proiectare, consultanță și management al infrastructurii.

Egis România este compania care a virat milioane de euro în conturile Clotildei Armand. Firma abonată la contracte cu statul a fost condusă de Clotilde Armand în perioada martie 2017 – iunie 2019. Grupul francez de proiectare, inginerie și consultanță în construcții Egis este prezent în România prin firmele Egis România și Egis Internațional SA Franța, Sucursala București. De asemnea, aceasta a ocupat în perioada septembrie 2013 – martie 2017 funcția de director general pentru filialele Egis din România, Bulgaria și Moldova. În 2020, compania a rulat 9,5 milioane de lei, iar conform ultimului bilanț, aceasta a înregistrat o pierdere de 3,4 milioane de lei. La momentul actual firma firma are 36 de angajați.

Search Corporation este firma deținută de româno-americanul Michael Stanciu. În 2020, compania a declarat o cifră de afaceri de 12,9 milioane de lei și o pierdere de 5,3 milioane de lei. Firma are 99 de angajați și este abonată la banii publici, având numeroase contracte încheiate pentru investiții de proiectare rutieră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *