liberalii

Liberalii urmează să se întâlnească mâine, 31 august la Palatul Parlamentului pentru o ședință cu scandal. Prezența fizică arată faptul că șefii PNL doresc să facă totul pentru ca discuțiile să fie private. În această ședință urmează să fie discutate schimbări fundamentale în interiorul partidului.

Liberalii aleg șeful Bucureștiului – Rareș Bogdan vs. Iulian Dumitrescu via Ciucu

Ultimul sondaj comandat de PNL la București indică un partid aflat în derivă. Cu 7% din intențiile de vot liberalii caută soluții înainte de iarna care ar putea să-i lovească și mai tare. Ciprian Ciucu nu a reușit să gestioneze bine situația. El a câștigat alegerile sub steagul lui Florin Cîțu și a continuat să conducă Bucureștiul fără o direcție clară.

Nu a fost ajutat nici de faptul că electoratul îl asimilează pe Nicușor Dan cu PNL. Ciucu și-a construit o echipă inaptă de joc și rezultatele sunt devastatoare. Cel mai probabil, la ședința de mâine, Rareș Bogdan va cere președinția PNL București. Prim-vicepreședintele liberalilor se va contra cu Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova care-l gestionează din umbră pe Ciprian Ciucu.

Cel mai probabil urmează schimbări importante și la sectoare. Președinții fără tracțiune ca Monica Anisie (Sectorul 2) sau Pavel Popescu (Sectorul 4) urmează să fie înlocuiți. La Sectorul 3, Iulian Dumitrescu (șeful PNL Prahova este președinte interimar la Sectorul 3) pierde o luptă importantă, iar președinte urmează să fie Adrian Baciu. Sectorul 5 ar putea să aibă și el parte de un nou președinte. Cel mai probabil, Radian Tufă ar putea să gestioneze destinele liberalilor în singurul sector unde urmează să fie organizate alegeri locale înainte de termen.

Raluca Turcan vs. Florin Roman – război în Parlament

O luptă interesantă este dată pentru postul de vice-președinte al Camerei Deputaților. Poziția este deținută în prezent de Florin Roman. Fostul ministru al Digitalizării plecat cu scandal din poziția respectivă este contestat de Raluca Turcan.

Tot în economia politică din parlament, liberalii urmează să se lupte mâine și pentru schimbări la comisiile de specialitate. O parte importantă din liberali vor să-i curme suferința lui Pavel Popescu și să-l elibereze de sarcinile de la Comisia de Apărare din Camera Deputaților. La rândul ei, Monica Anisie urmează să fie schimbată de la Comisia pentru Învățământ din Senat.

Comisia de Apărare din Camera Deputaților urmează să fie condusă de Sorin Moldovan sau de Laurențiu Leoreanu. La învățământ, comisia ar putea să-i revină lui Sorin Cîmpeanu în cazul în care este remaniat de la Ministerul Educației.

O altă comisie vizată de schimbare este cea de Mediu din Camera Deputaților. George Stângă urmează, cel mai probabil să fie înlocuit cu Mircea Fechet. Ca premii de consolare, vice-primarul capitalei, Stelian Budjuveanu, ar putea să primească o funcție de secretar general adjunct al PNL. El ar fi coleg acolo cu jurnalistul Silviu Mînăstire care, s-ar putea, ca mâine să-și oficializeze legătura cu liberalii. El este luat în calcul și pentru o filială de sector din București.

Liberalii stabilesc strategia electorală 2024

În ședința de mâine urmează să fie creionată și strategia electorală din 2024. Cu 7% în București, liberalii speră ca PSD să accepte liste comune la alegeri. Asta ar însemna ca Sectoarele 1, 3 și 4 să meargă fără discuții la PSD, Sectorul 6 să fie păstrat de PNL prin Ciprian Ciucu, iar la Sectorul 5 șansele mici de a câștiga o luptă cu Piedone să fie maximizate printr-un candidat comun.

Calculele sunt simple. Cu 7 procente, liberalii pot spera la maxim doi consilieri locali în fiecare sector dacă merg singuri în alegeri. Dacă PSD le-ar oferi o treime din locurile de pe lista comună, liberalii ar avea un număr de 4 locuri în fiecare consiliu local și acces la biroul primarului.

Iese sau nu iese PSD de la guvernare

Dacă nu se ajunge la o înțelegere în privința alegerilor din 2024, liberalii vor discuta mâine și despre strategia legată de o posibilă ieșire de la guvernare a PSD. Social-democrații ar putea să iasă din guvern înainte de iarna care va fi devastatoare pentru partidele aflate la Palatul Victoria.

În cazul în care PSD iese de la guvernare înainte de iarnă, PNL va deconta toate problemele cauzate de creșterea facturilor la energie electrică. Strategia liberalilor este să ofere social democraților tot ce doresc până trece iarna pentru a nu fi considerați de electorat singuri vinovați.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *