reactia mae fost ministru andrei marga ucraina teritorii romania rusia ungaria polonia 790170

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că fostul ministru Andrei Marga, care a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei, „preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.

MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia.

MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, arată un comunicat de presă.

Fostul ministru Andrei Marga a declarat, miercuri, la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment în care și-a lansat cartea ”Soarta democrației”, că „Ucraina este în frontiere nefirești”.

„Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta e, va fi conflict. Să fim foarte limpezi – cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina și cu China situația și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina. Ambasada Ucrainei în România a reacționat și ea la declarațiile fostului oficial din Guvern. Ulterior, într-un drept la replică, Marga a insistat că afirmațiile făcute de el în contextul războiului din Ucraina „corespund adevărului istoric” și că „propaganda de azi va fi socotită poimâine o eroare”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *