https www.gandul.ro wp content uploads 2023 02 standard compressed 16448825022 e78dd33a1b o

Anunțul lui Vladimir Putin privind retragerea Federației Ruse din tratatul de dezarmare nucleară reprezintă destructurarea întregii arhitecturi asupra controlului armamentelor, transmite secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg susține că regretă decizia luată de președintele Vladimir Putin.

Stoltenberg: „Încurajez Rusia să-și reconsidere decizia”

Regret decizia anunţată de Rusia, de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles, organizată la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat, în discursul adresat Parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la „New START”, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice cu Statele Unite.

În ultimii ani, Rusia a încălcat şi a ieşit din acorduri esenţiale privind controlul armamentelor. Odată cu decizia de astăzi asupra Noului START, întreaga arhitectură asupra controlului armamentelor a fost destructurată. Încurajez cu tărie Rusia să-şi reconsidere decizia şi să respecte acordurile existente”, a transmis secretarul general al NATO.

Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima agresiunii” – Jens Stoltenberg

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a declarat „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil ajutor militar al Chinei pentru Rusia pentru a o susţine pe aceasta în campania militară în Ucraina. Referindu-se la această situație, Josep Borrell a spus că încă nu există probe despre un asemenea ajutor, dar „trebuie să rămânem vigilenţi”, menţionând de asemenea că a primit din partea ministrului de Externe chinez, Wang Yi, asigurări că Beijingul nu va livra arme Moscovei.

NATO continuă să sprijine Ucraina

În ceea ce privește ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem „eficient” de achiziţii de armament pentru a lupta împotriva Rusiei. În cadrul acestui demers, Alianţa va organiza o întâlnire cu experţi în achiziţii militare din Ucraina şi Uniunea Europeană astfel încât Kievul să primească „armele de care are nevoie”. „Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”, înainte ca Rusia să poată lua iniţiativa pe câmpul de luptă, a insistat Stoltenberg.

„La un an după invazia rusă, nu vedem semnale că preşedintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Dimpotrivă, aşa cum a spus clar astăzi, se pregăteşte pentru mai mult război” – Jens Stoltenberg

Le reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO desfăşurată săptămâna trecută, Stoltenberg a insistat că sunt necesare investiţii importante pentru modernizarea capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice. El a menţionat în special completarea stocurilor de muniţii diminuate de ajutorul oferit Ucrainei şi nevoia Alianţei de a dispune de o capacitate industrială care să poată produce arme şi muniţii suficiente pentru un război de înaltă intensitate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *