Reacțiile adverse după vaccinarea antiCOVID se văd și în statisticile românești
Reacțiile adverse după vaccinarea antiCOVID se văd și în statisticile românești

Reacțiile adverse după vaccinarea antiCOVID se văd și în statisticile românești. Unele dintre ele sunt destul de grave, dar autoritățile au preferat să nu facă vâlvă pe marginea acestora, pentru că aveau nevoie să meargă înainte, netulburată, campania de vaccinare.

Peste 40.000 de români au raportat reacții adverse post-vaccinare COVID. Unele dintre acestea sunt grave: cazuri de miocardită, tulburări hematologice, dar și paralizie facială. Documentul care cuprinde aceste reacții a fost publicat pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Lucrurile nu sunt însă niciodată simple, pentru că aceste efecte adverse pot sau nu pot fi provocate doar de administrarea vaccinului, în combinație cu afecțiunile cronice de care suferă persoana în cauză, a afirmat fostul ministru al sănătății în perioada pandemiei, Nelu Tătaru.

Fostul ministru al Sănătății în perioada Martie – Decembrie 2020, Nelu Tătaru a vorbit într-un interviu PsNews despre reacțiile adverse post vaccinare anti COVID-19. În opinia acestuia fiecare dintre aceste reacții adverse trebuie să fie conectată și în concordanță cu patologiile coexistente la acel pacient vaccinat. Cu alte cuvinte, există mai mulți factori care pot aceste reacții secundare. Totodată, Nelu Tătaru a explicat că astfel se reacții adverse nu sunt specifice în mod exclusiv vaccinului anti COVID-19.

Orice medicament, orice vaccin într-o fază de vaccinare a populației are o faza de testare în care se pot aduce și raporta medicului de familie sau DSP-urilor acele efecte secundare sau reacții care pot să apară la efectuarea unui vaccin sau a oricărui alt medicament. Nu am văzut aceste date.

Cred că fiecare dintre aceste reacții adverse sau o reacție alergică trebuie să fie conectată și în concordanță cu patologiile coexistente la acel pacient care a făcut acel vaccin, cu manifestarea bolii, cu contextul comorbidităților pe care le are. Cred că sunt mai mulți factori prin care trebuie evaluată o reacție adversă la un medicament sau un vaccin”, a spus Nelu Tătaru pentru PS News.

Întrebat dacă astfel de reacții adverse erau oarecum previzibile în cazul unor persoane care s-au vaccinat, Nelu Tătaru a confirmat, spunând că astfel de reacții pot apărea și ca urmare a unei boli pe care persoana în cauză o avea în momentul în care s-a vaccinat.

Da, și repet, le putem pune efectiv pe seama vaccinului, pe patologii coexistente sau pe existența unei boli în acel moment în care se făcea acel vaccin”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Peste 40.000 de reacții adverse

Aceste cifre îngrijorătoare au apărut în spațiul public după ce specialistul în comunicare Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, dar și al unui fost președinte al României, a postat pasaje din raport pe pagina sa de socializare. Acesta susține că cei care s-au ocupat de campania de vaccinare au mințit în legătură cu mai multe aspecte ale acesteia. Din document aflăm că au fost zeci de mii de reacții adverse, dar și că nimeni nu s-ar fi interesat ulterior de oamenii care au raportat aceste reacții adverse.

Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile! 41.486 de oameni!!! Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni” a scris pe Facebook Bogdan Oprea.

Documentul mai arată că multe dintre reacțiile semnalate de cei peste 40.000 de oameni vaccinați anti-Covid sunt grave.

10 cazuri – miocardică

16 cazuri – tulburări hematologice

16 cazuri – paralizie facială

424 de cazuri – reacții alergice

12 cazuri – șoc anafilactic

SURSA: raport CNCAV

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *