Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat în această seară un nou mandat de cinci ani, în calitate de președinte al Turciei, potrivit Consiliului Electoral Suprem.

Recep Tayyip Erdogan câștigat alegerile prezidențiale din 2023 cu 52,14% din voturi în al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu a obținut 47,86%, din voturi, conform datelor centralizate după numărarea a 99,43% din voturi, a declarat Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia.

„Am încheiat turul al doilea al scrutinului prezidenţial prin beneficii aduse naţiunii noastre. Aş vrea să exprim recunoştinţă naţiunii mele pentru că ne-a oferit o zi a democraţiei. Câştigătorii alegerilor din 14 mai şi din 28 mai sunt cei 85 de milioane de locuitori ai ţării noastre”, a declarat Recep Erdogan într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor, în oraşul Istanbul.

Mii de simpatizanţi ai preşedintelui Erdogan s-au adunat şi în faţa Palatului prezidenţial din Ankara pentru a celebra victoria, potrivit postului BBC News.

Înainte de aflarea rezultatelor finale, Erdogan a ieșit în fața mulțimii și a transmis mesajul „Bye, Bye, domnule Kemal”, contracandidatului său.

Victoria din această seară a lui Erdogan ar putea consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.

Votul din această seară a fost văzut ca unul dintre cele mai importante de la crearea statului turc modern în urmă cu 100 de ani.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *