ue america lat summit jpg
Reuniunea dintre liderii Uniunii Europene și cei ai țărilor din America Latină

Reuniunea dintre liderii Uniunii Europene și cei ai țărilor din America Latină și Caraibe, care ar fi trebuit să marcheze o apropiere a relațiilor și un parteneriat reînnoit, e pe punctul de a se transforma într-un eșec diplomatic de proporții, arată Reuters, Sky News și Politico. Asta deoarece, în vreme ce UE vrea condamnarea fermă a războiului rus în Ucraina în textul declarației de final a summitului, liderii țărilor din America Latină și Caraibe preferă o poziție neutră.

„Dacă Rusia ar depune armele, ar fi pace. Dacă Ucraina și-ar depune armele, nu ar mai exista Ucraina. Poate că dintr-o zonă mai îndepărtată, nu este atât de evident de înțeles”, a izbucnit premierul leton Krišjānis Kariņs.

UE și țările din America Latină, dezacord pe tema războiului rus în Ucraina

Negociatorii UE au încercat să convingă țările din America Latină să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, în declarația comună de la finalul summitului. Degeaba. Luni seară, după mai multe runde de discuții, încă nu se ajunsese la un acord, unii oficiali temându-se că summitul de două zile ar putea să nu producă în final nicio declarație comună, transmite B1TV.

Liderii UE prezenți au părut exasperați.

„Ar fi păcat să nu fim capabili să spunem că există o agresiune rusă în Ucraina. Este o realitate. Și nu sunt aici pentru a rescrie istoria”, a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

„Uneori este mai bine să nu ai nicio concluzie decât să ai un limbaj care nu înseamnă nimic”, a susținut și premierul irlandez Leo Varadkar.

„Dacă Rusia ar depune armele, ar fi pace. Dacă Ucraina şi-ar depune armele, nu ar mai exista Ucraina. Poate că dintr-o zonă mai îndepărtată, nu este atât de evident de înţeles”, a izbucnit premierul leton Krišjānis Kariņs.

În timp ce UE vrea condamnarea războiului în termeni duri, premierul din St. Vincent și Grenadine, Ralph Gonsalves, a declarat că „summitul nu ar trebui să devină un alt câmp de luptă inutil pentru discursurile pe această temă, care a fost și continuă să fie abordată în alte foruri, mai relevante”.

Refuzul statelor din America Latină de a condamna Rusia a provocat frustrări la summitul cu UE

Refuzul statelor din America Latină de a condamna Rusia a provocat frustrări la summitul cu UE. Liderii UE au declarat că este păcat să nu fie capabili să spună că există o agresiune rusă în Ucraina și că este o realitate.

În timp ce UE vrea condamnarea războiului în termeni duri, liderii din America Latină și Caraibe preferă o poziție neutră. Ei consideră că summitul nu ar trebui să devină un alt câmp de luptă inutil pentru discursuri pe această temă, care a fost și continuă să fie abordată în alte foruri, mai relevante.

Eșecul de a ajunge la un acord asupra unei declarații comune ar da o lovitură credibilității UE într-un moment în care aceasta încearcă să unifice vocea la ONU și în afara acesteia în sprijinul Ucrainei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *