Republica Moldova ar fi următoarea țintă de ocupație a rușilor, precum și Odesa, care până acum s-a dovedit foarte greu de cucerit, consideră fostul șef al CIA.

Fostul șef CIA și general cu patru stele al armatei SUA, David Petraeus, a explicat care sunt următoarele ținte ale lui Vladimir Puțin și care este strategia rușilor.

Armata rusă este proiectată să folosească căile ferate. Neputând să facă acest lucru în Ucraina, are probleme logistice majore. Dar ea va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, unde devine puternică. Cred că Odesa și Moldova sunt în pericol și următoarele ținte”, a declarat David Petraeus pentru CNN, relatează B1TV.

Armata a spus că tactica inovatoare a ucrainenilor i-a surprins pe ruși. Această combinație de forță regulată, război de gherilă și rezistență în orașe a încetinit armata rusă mai puternică.

Asediul Kievului este mult mai greu de făcut decât credeau rușii și chiar mulți din Occident. „Rușii se străduiesc din greu, dar cred că zona Kievului este mai mare decât cea a orașului New York”, a adăugat David Petraeus.

Generalul de rezervă a adăugat că rușii avansează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au întrerupt toate legăturile dintre căile ferate ale țării lor și Rusia tocmai pentru că știau că armata rusă a fost concepută să folosească căile ferate pentru a furniza muniție, combustibil, alimente, apă. Neputând să facă acest lucru în Ucraina, are probleme logistice majore. Dar ea va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, unde devine puternică. Cred că Odesa și Moldova sunt în pericol”

Moderatorul l-a întrebat pe fostul șef al CIA dacă aliații NATO, țările baltice, Polonia sau România sunt în pericol de a fi atacate „după ce a cucerit Ucraina”. „Dacă va cuceri Ucraina”, a spus generalul Petraeus. „Nu cred că vor ataca aliații NATO, cel puțin nu în această etapă a războiului. Alții cred că sunt ținta, revin la ceea ce am spus mai devreme: Odesa și Moldova sunt următoarele în pericol de a fi atacate de armata lui Putin”

Reacția Moldovei

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, susține că autoritățile de la Chișinău nu se așteaptă la un atac al Federației Ruse asupra Ucrainei din Transnistria, ceea ce „ar fi un scenariu foarte grav”, transmite agenția de presă IPN.

Activitatea militară rusească „neobișnuită și îngrijorătoare” din jurul Ucrainei și conflictul înghețat din Transnistria au determinat Departamentul de Stat al SUA să avertizeze cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova. Totodată, spune Washingtonul, americanii din Transnistria ar trebui să părăsească imediat regiunea prin mijloace comerciale sau private.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Da.este limpede ca pericolul pindeste RM ,dar autoritatile de Chisinau nu au niciun un plan in acest sens .Le este frica de unirea cu Romania ca de dracu .Autoritatile noastre la rindul lor biiguie si ele ca o placa stricata ,,nu sunt semne ca rusii ar ataca RM ,,Singura posibilitate ar fi fost unirea si atunci RM ar fi impuscat doi iepuri ,ar fi fost in NATO si UE in acelasi timp.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *