Putin nu a pierdut încă controlul asupra puterii din Rusia, dar există lupte interne serioase care cresc riscul unei lovituri de stat, se arată într-o analiză Reuters. Pe măsură ce pierde mai mult teren în războiul din Ucraina, poziția lui Vladimir Putin se șubrezește, consideră jurnaliștii, pe baza declarațiilor unui oficial occidental.

Un eșec total în războiul din Ucraina va însemna o posibilă schimbare radicală pentru situația lui Vladimir Putin. Din cauza eșecurilor repetate ale trupelor ruse, președintele rus se află într-una dintre cele mai dificile situații din ultimele două decenii petrecute la putere, din cauza situaţiei din Ucraina.

În prezent însă nu există nicio amenințare iminentă din partea cercului intim al lui Vladimir Putin, a armatei sau a serviciilor de informații arată Reuters, citat de B1TV.

Aflat la putere din 1999, Vladimir Putin a trecut prin numeroase crize interne și războaie și a înfruntat de mai multe ori ample proteste de stradă, înainte de a scoate efectiv în afara legii orice opoziție reală.

Cu toate acestea, „operațiunea militară specială” pe care Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, o desfășoară în Ucraina începând cu 24 februarie, a creat cea mai tensionată confruntare Est-Vest de la criza rachetelor cubaneze din 1962 și a declanșat cele mai dure sancțiuni occidentale împotriva Rusiei din toate timpurile.

Un oficial occidental de rang înalt care urmărește îndeaproape situația și care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, a declarat că până în prezent nu au existat dezertări majore în zona militară.

Au existat, însă, semne de lupte interne, plângeri și o lentoare a procesului de luare a deciziilor, a spus oficialul, „dar nu există semne că a pierdut controlul”, a adăugat acesta.

Din 21 septembrie, de când liderul de la Kremlin a ordonat mobilizarea parţială, a existat un exod al bărbaților care ar fi putut fi chemaţi pentru înrolare. Majoritatea bărbaților au fugit cu mașinile, trenul sau cu avioanele către Europa şi foste republici sovietice cum ar fi Georgia, Azerbaidjanul şi Kazahstanul.

Riscurile la care e supus Vladimir Putin

Un oficial american a declarat că Washingtonul și aliații săi au presupus că poziția lui Vladimir Putin este sigură.

Cu servicii de informații puternice care susțin un sistem politic încadrat de loialiști atent supravegheați, ar fi dificil și periculos pentru oricine să acționeze împotriva lui.

Andrew Weiss, specialist la Carnegie Endowment, a declarat că, deși „totul este posibil” în Rusia, opinia publică este mai puțin importantă acolo decât în Occident, oponenții reali au fugit sau au fost închiși, iar Putin a fost înconjurat de loialiști.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *