Revenirea la normalitate ar putea avea loc curând, crede Raed Arafat, pentru că România va renunța la restricțiile sanitare. S-a ajuns în momentul în care COVID-19 este aproape de a se transforma într-o gripă banală, luând în considerare pericolul pentru sănătate.

Acest lucru va depinde foarte mult de modul în care evoluează pandemia la noi. Am mai spus că există o diferență între noi și multe din țările care iau aceste decizii în acest moment și asta este dată de rata de persoane vaccinate și protejate.

Toate semnele arată că mergem spre o situație mai stabilă și mai bună. Acest val poate să fie, într-adevăr, ultimul val semnificativ la acest moment și să trecem după asta la o perioadă mai liniștită. Să vedem ce se întâmplă – devine virusul endemic, devine ca virusul gripal. Asta nu știm încă să spunem, sunt foarte multe păreri din partea oamenilor de știință.

Există o posibilitate, într-adevăr, ca după acest val să ajungem la o revenire la normalitate sau cât mai aproape de normalitate”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la Antena 3.

Ministrul Alexandru Rafila estimează scăderi de săptămâna viitoare, care susțin revenirea la normalitate.

De asemenea, Rafila a atras atenția asupra faptului că numărul pacienților din spitale rămâne foarte scăzut, ceea ce arată că pericolul nu mai este atât de mare.

Sigur că situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează. Dacă vreți, în primul rând numărul de infectări, de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult. Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital, la cele 40.000 de persoane infectate.

Astăzi, la 36.000 de persoane infectate, circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la terapie intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale”, a explicat Alexandru Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *