Certificatul verde la serviciu este dorit de foarte puțini români
Certificatul verde la serviciu este dorit de foarte puțini români

Certificatul verde la serviciu este dorit de foarte puțini români, ceea ce arată că acesta a devenit o temă închisă în dezbaterea publică. Certificatul verde a rămas obligatoriu doar în anumite locuri publice, potrivit unei decizii a guvernului, iar legea cu adăugiri nu a mai ajuns în parlament. În plus, în ciuda numărului record de cazuri, care au atins și 40.000 de infectări zilnice, numărul spitalizărilor și al deceselor rămâne cu mult mai redus decât în valurile precedente, astfel că introducerea unei restricții suplimentare nu se justifică, cred oficialii.

Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde subliniază șansele extrem de mici ca pașaportul verde să mai fie impus la serviciu, relatează B1TV.

64% dintre cei chestionați sunt împotriva impunerii certificatului verde la job, în timp ce doar 14% cred că acesta e încă necesar.

În ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei, 59% dintre respondenți au solicitat acces la medicamente antivirale. 55% cred că ar trebui înființate centre pentru testarea cazurilor ușoare, prin intermediul medicilor de familie (ceea ce s-a și întâmplat, n.r, dar nu toți medicii de familie realizează testarea). De asemenea, 65% susțin că școlile trebuie să rămână deschise, indiferent de „valurile” crizei COVID.

Certificatul verde la serviciu pică. Alexandru Rafila, fruntaș în încrederea românilor

În cadrul aceluiași sondaj, comandat de PSD, Alexandru Rafila este personajul politic cu cea mai mare încredere, 39%. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă înregistrează câte 30%, iar Gabriela Firea 29%.

Klaus Iohannis a scăzut la 20%, iar Florin Cîțu și Liviu Dragnea au adunat fiecare, câte 8%.

Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eșantion de 903 subiecți.

Într-un interviu pentru TVR, ministrul Rafila a declarat că nu consideră justificată presiunea asupra cetățenilor, de a se vaccina anti-COVID.

Decizia informată este cea mai importantă, pentru că decizia bazată pe presiune sau pe crearea unui context în care oamenii sunt nevoiți cumva să se vaccineze nu este cea corectă. Vaccinarea este un act voluntar. De ce ne vaccinăm? Ca să oprim transmiterea unei boli. Ăsta e scopul vaccinării. Acum ce observăm? Că această vaccinare nu oprește transmiterea.

Sigur, evoluție mai scurtă, cazuri mai ușoară, nu avem la fel de multe decese. Dar din punct de vedere al impactului psihologic și al interesului oamenilor, acest interes a scăzut pe măsură ce virusul s-a modificat și pe măsură ce datele inițiale legate de vaccin, care arătau că la 90% dintre persoanele vaccinate, prima variantă a virusului nu se transmite, am ajuns la 50%, ulterior la 30% și acum vedem că vaccinarea influențează extrem de puțin transmiterea bolii.

Dar insist că vaccinarea este utilă mai ales la persoanele vulnerabile, care pot face forme grave”, a declarat Rafila, la TVR1.

De asemenea, Rafila s-a poziționat ferm și împotriva închiderii școlilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *