Riscul la incendii în spitalele românești era cunoscut oficial din 2019
Riscul la incendii în spitalele românești era cunoscut oficial din 2019

Riscul la incendii în spitalele românești era cunoscut oficial încă din anul 2019, în urma unui raport întocmit de IGSU și semnat de secretarul de stat Raed Arafat. Riscul la incendii era mare, pentru că nu erau respectate regulile de protecție la incendii, iar numai în perioada 2018-2019 avuseseră loc 23 de asemenea incidente.

Riscul unor tragedii precum cele întâmplate în noiembrie 2020 la Spitalul Piatra neamț sau vinerea trecută la Institul Matei Balș exista de multă vreme, rezultă din raportul din 2019

Raportul ajunsese pe masa fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea și indica zeci de spitale din țară unde instalațiile de detecție și semnalizare a incendiilor nu funcționau absolut deloc, printre ele numărându-se inclusiv Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Chirurgie I, ATI ș.a.; Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, dar și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde a avut loc incendiul din secția ATI în urma căruia au decedat 12 persoane.

Raportul IGSU semnat de Raed Arafat prezenta lista spitalelor fără autorizație de securitate la incendiu. În total 657 de unități sanitare cu paturi pentru tratament sau internări au fost verificate în 2019 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, relatează B1TV.

Raportul preciza că Spitalul Județean Piatra Neamț nu avea autorizație de securitate la incendiu, dar Institutul Matei Balș nu figura cu vreo problemă. Pe de altă parte există posibilitatea ca autorizația, care oricum nu a fost obținută, să nu fi fost cerută după întocmirea acestui raport, pentru amenajări făcute mai târziu de martie 2019, data raportului, arată sursa citată.

Inspectorii au depistat, în cursul controalelor la cele peste 600 de unități, 4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor”, dintre care 17% au fost soluționate în timpul inspecțiilor.

Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte.

Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi.

În anul 2019, documentul indică faptul că un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate, în top fiind următoarele județe, fiecare cu peste 10 obiective cu risc semnificativ de foc pentru pacienți: București-Ilfov – 19 unități (între ele nu se regăsește și Institutul Matei Balș). Cluj-Napoca – 19 Bihor – 18 Constanța – 14 Dolj – 12 Satu Mare – 11 Alba – 11

În ceea ce privește regiunea BUCUREȘTI-ILFOV cele 19 obiective fără autorizație de securitate care apar în raport sunt următoarele: Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul de Urgență pentru Copii M.S. Curie, Fundația Dr. Victor Babeș, Centrul de Evaluare și Tratament a Dependențelor pentru Tineri Sf. Stelian, Spitalul Clinic Colțea, Institutul Național de Expertiză și Recuperarea Capacității de Muncă, Institutul Național de

Medicină Complementară și Alternativă Florin Brătilă, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, SC Med Life S.A. – Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, INMSC Alessandrescu-Rusescu, Spitalul Polizu, Delta Health Care SRL, S.C. Med Life S.A., Spitalul Clinic de Urgență, SC Medicover SRL, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Spitalul Clinic Sf. Maria, Spitalul Clinic Filantropia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *