Nu s-a sărit rândul la vaccinare, afirmă premierul Florin Cîțu
Nu s-a sărit rândul la vaccinare, afirmă premierul Florin Cîțu

Nu s-a sărit rândul la vaccinare, afirmă premierul Florin Cîțu, contrazicându-l pe ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. Până acum, nu s-au irosit doze de vaccin, spune premierul României, iar persoanele care se temeau că nu vor mai fi cuprinse în etapa de vaccinare întrucât nu sunt în categoria vârstnicilor vor fi vaccinate, pentru că serul AstraZeneca are indicațiile potrivite.

Nu se vor mai face alte reprogramară din lipsa stocurilor de vaccin, a dat asigurări premierul României.

Deja s-au făcut reprogramările, nu se mai întâmplă nicio reprogramare. Dozele care vin sunt deja programate pentru vaccinuri. Situația prin care trece România cu vaccinurile este pentru toată lumea. În aceste condiții, România reușește să vaccineze mai repede decât multe țări din UE. Vom menține acest ritm. De la AstraZeneca vor veni cred că 800.000 de vaccinuri în februarie.

Începem să avem ritmul pe care îl așteptam. Îl menținem.

Domnul Gheorghiță a spus la fel. Țintim să avem vaccinați cu două doze 10,4 milioane de oameni până la sfârșitul lui septembrie”, a afirmat Florin Cîțu, la Parlament, înaintea ședinței BEx a PNL, potrivit Digi24.

El a confirmat că și persoanele sub 65 de ani care au probleme medicale se pot vaccina în această perioadă, contrar afirmațiilor ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Premierul a precizat că vaccinarea prioritară a persoanelor vulnerabile medical de peste 65 de ani se poate face în următoarea perioadă, în special odată cu suplimentarea dozelor Pfizer sau Moderna.

Se poate face acest lucru doar dacă vin suplimentar doze Pfizer sau Moderna. Cele de la AstraZeneca sunt pentru persoane sub 55 de ani, deci nu pot să intre în această strategie.

Dacă vor veni doze suplimentare de la Pfizer în această lună ele vor merge cu prioritate către persoanele de peste 55 de ani, însă nu putem vorbi de o schimbare de strategie în acest moment”, a mai declarat prim-ministrul.

Totodată, el a spus că “nu ne permitem să irosim nicio doză de vaccin”.

Cîțu a precizat că informația potrivit căreia 70.000 de oameni ar fi fost vaccinați fără să fie programați “nu este susținută”.

Am înțeles de la domnul Gheorghiță că nu este susținută de date. Datele arată că au fost aproape 1.300 de persoane în afară. Pentru fiecare există niște indicații. Pentru noi este foarte important să se vaccineze cât mai multă lume. Ăsta este scopul campaniei de vaccinare”, a declarat șeful Executivului.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a asigurat, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă.

El a explicat că există aproape zilnic situații în care acestea nu se consumă complet, putând fi folosite la imunizare chiar și în următoarele câteva zile.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, spunea că „s-a sărit rândul la vaccinare” în cazul persoanelor care nu intrau în categoria a doua din strategia de vaccinare. El a declarat, sâmbătă, că, în luna februarie, doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu dizabilități și cele cu imunitatea scăzută, precum și cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia se vor putea programa la vaccinare, în condițiile în care autoritățile deja au amânat programările pentru câteva zeci de mii de persoane, din cauza lipsei vaccinurilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *