România este cea mai săracă țară din UE. O spune, o dată în plus, Eurostat, prin ultimele date economice raportate la restul țărilor din Uniune. Sunt prea puține progrese obținute în ultimul an, arată datele institutului de statistică european.
Măsurile adoptate de Guvern nu au rezolvat problema sărăciei, iar țara noastră ocupă primele locuri aproape în toate statisticile UE pe această problemă.
34,4% din populația României cu vârsta peste 18 ani este în risc de sărăcie sau excluziune socială în 2021. În ultimii șapte ani, România a redus această statistică negativă de la 46% în 2016. Pe locul doi se află Bulgaria, care în 2021 are 31,7% din populație în risc de sărăcie și excluziune socială. Pe locul patru se află Spania, iar pe șase regăsim Italia cu 25,2% din populație în risc de sărăcie și excluziune socială. România și Bulgaria sunt statele UE care au înregistrat cele mai mari scăderi, însă prea puțin pentru a nu mai fi campioni la acest capitol, arată PsNews.
România are și cea mai mare rată de sărăcie în rândul copiilor. Peste 40% dintre persoanele cu vârste sub 18 ani sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, cu mult peste Spania (locul 2) care are 34% dintre minori în sărăcie și excluziune socială. Bulgaria este pe locul 3 cu 33%. Astfel, între România și Bulgaria este o diferență de aproape 10 procente în 2021. Cei mai săraci copii din UE sunt în țara noastră, iar măsurile pentru a reduce sărăcia continuă să lipsească sau să nu aibă efecte.
Riscul de sărăcie, mai mare ca la bulgari
Mulți muncitori din România supraviețuiesc în risc de sărăcie. Salariile foarte mici din țara noastră nu reușesc să le ofere un trai decent. 15,2% dintre muncitorii din România (persoane cu vârsta între 18 și 64 de ani) sunt în risc de sărăcie, deși au un salariu. La acest capitol nu ne putem compara cu Bulgaria, care are doar 10% dintre angajați în risc de sărăcie. În Ungaria doar 7,5% dintre angajați sunt în risc de sărăcie. Această statistică ne spune că salariile din România nu sunt suficiente pentru a asigura un trai decent.
Țara noastră are 1,6 milioane de muncitori cu salariul minim, adică circa 29% din numărul total de angajați. Avem 1,6 milioane de muncitori care sunt constrânși să supraviețuiască de la o lună la alta cu salariul minim de 1.500 de lei net. Ținând cont de rata inflației din România, criza energetică, prețurile produselor, se poate spune că statisticile UE sunt încă indulgente cu țara noastră. Muncitorii din Cehia, o țară mai apropiată de România, au un nivel de trai mult mai bun și doar 3,5% sunt în risc de sărăcie. În timpul pandemiei, rata sărăciei în rândul muncitorilor a crescut, după ce mai multe companii au fost nevoite să-și închidă porțile sau să nu mai plătească salariile.
Din 2008, avem cei mai mulți săraci
Criza economică din 2008 a determinat cea mai mare creștere a numărului de săraci din țara noastră. Dacă în 2009 doar 21,6% din populația țării trăia în sărăcie, potrivit datelor Băncii Mondiale, în 2014 s-a ajuns la 25,4%. Statistica Băncii Mondiale vorbește strict despre cei care trăiesc în sărăcie, ținând cont de un calcul al veniturilor. Nici în anul 2020 România nu a reușit să ajungă la nivelul din 2009, având 22,6% din populație în sărăcie, iar pandemia și actuala criză economică ar putea să ne împiedice să facem progrese. Pe datele Băncii Mondiale, România este statul UE cu cel mai mare procent de săraci.
Rata anuală a inflației a ajuns la 15,9% în România, ceea ce îi afectează în mod direct pe cei cu venituri mici, care vor pierde din puterea de cumpărare. Pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față acestei crize economice, Guvernul României are în vedere creșterea salariului minim la 3.000 de lei brut și mărirea pensiilor cu un procent situat între 10 și 15%. O decizie finală ar putea fi luată când se va stabili bugetul pentru anul 2023.
Leave a comment