România este apreciată în NATO, susține secretarul general al alianței, Mircea Geoană. Este o „ancoră strategică” în zona Mării Negre și „această transformare strategică” a țării noastre „va atrage și efecte economice pe măsură” consideră el. În contextul amenințărilor rusești s-ar putea ajunge inclusiv la triplarea trupelor staționate la noi.

România este în mod evident o ancoră strategică, într-o zonă foarte complexă a Europei. România are o vocație masivă în zona Mării Negre, dar este o vocație multiregională și ceea ce România oferă ca geografie, ca densitate strategică și ca nivel de loialitate față de Alianță, sunt ingrediente extrem de apreciate aici, la NATO”, a afirmat Mircea Geoană, potrivit Antena3.

Şi este evident faptul că în acest moment, în care integrarea NATO începută în urmă cu câțiva ani de zile se desăvârșește într-un fel, vom avea acum prezență NATO și apărare și descurajare la nivelul Europei de Vest. Se întâmplă și la noi. Sunt absolut convins că această transformare strategică a zonei noastre și a României va atrage și efecte economice pe măsură. Întotdeauna strategicul este precursorul economicului”, a spus Mircea Geoană.

„Asistăm la o schimbare profundă a modului în care NATO vede apărarea aliaților de pe flancul estic și faptul că Rusia este un actor agresiv și imprevizibil, ne face să ne luăm măsuri în consecință. Până recent, până la invazia din 2014, NATO nu avea nicio prezență pe flancul estic. Nu era nevoie”, a adăugat secretarul general al NATO.

România, vizată la Summitul de la Madrid

Peste două săptămâni, va avea loc Summitul de la Madrid, unde s-ar putea adopta niște măsuri între miniștrii apărării din NATO, care vizează în mod direct România.

E normal să ne pregătim, vom continua să sprijinim Ucraina, vom continua să întărim flancul estic al NATO, vom întări zona Mării Negre, care este astăzi sub o presiune crescândă datorită evoluțiilor din această zonă, dar vom continua să ne adaptăm tehnologic. Vom invita în premieră liderii din zona Asia-Pacific la un summit NATO, pentru pentru prima dată în istoria noastră, premierii Japoniei, Australiei, președintele Coreei de Sud, premierul Noii Zeelande”, a spus Mircea Geoană.

O să fie decizii importante pe care NATO o să le ia la acest summit. Am tot văzut în ultimele zile că se vorbeşte despre consolidarea flancului estic. România este un punct important acolo. Am auzit inclusiv de triplarea trupelor”, a precizat Mircea Geoană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *