România ocupă locul 3 la infecțiile cu coronavirus spune Alexandru Rafila
România ocupă locul 3 la infecțiile cu coronavirus spune Alexandru Rafila

România ocupă locul 3 la infecțiile cu coronavirus, a spus profesorul Alexandru Rafila, după Suedia și Portugalia.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că România ocupă locul 3 în Europa privind numărul de cazuri de infectare cu coronavirus, fiind depăşită doar de Suedia şi Portugalia.

„Este un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, care aprecază gravitatea situaţiei într-o ţară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numeşte incidenţă cumulată şi se referă la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în decurs de 14 zile. România se găseşte în momentul de faţă pe locul 3, după Suedia şi Portugalia ca şi număr de cazuri la 100.000 de locuitori”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

După România, după acest indicator urmează Bulgaria, Serbia şi Polonia.

Grecia şi Cipru au valori foarte mici, deci în cazul lor nu mai este vorba despre transmitere comunitară, a explicat profesorul Rafila.

„Trebuie să facem cu toţii un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidenţă până în zona verde, pentru că discuţia la nivelul Uniunii Europene privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul comunitar pune o anumită problemă: ţările care depăşesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-şi trimită cetăţenii în celelalte ţări care sunt în zona verde, aceştia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulaţia cetăţenilor români” a mai spus dr. Rafila.

Numărul de teste pe zi nu crește întâmplător, ci este făcut în raport cu cererea, a mai spus doctorul Alexandru Rafila.

„Numărul de teste nu este programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unităţi medicale. Toate persoanele simptomatice sunt îndemnate pentru recoltare. Noi n-avem de unde să ştim câte persoane se prezintă la teste. Numărul de teste se face corelat cu solicitarea. Laboratoarele lucrează doar ceea ce li se cere. Există doar o singură explicaţie în momentul de faţă: datorită faptului că au fost mai multe persoane simptomatice care au ajuns şi au fost testate, avem un număr de 460 de cazuri noi, şi ce ne interesează este procentul. Întotdeauna să vă uitaţi la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1,5%, acum am ajuns la 3-4%. Acum este clar că este vorba despre o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi”.

Joi au fost raportate 460 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în România iar vineri, 411.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *