România poate primi 500.000 de refugiați, spune Vasile Dîncu, dar autoritățile nu așteaptă ca toată capacitatea țării noastre să fie ocupată, în eventualitatea intrării armatei ruse în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
Ministrul Apărării explică că guvernul nu se așteaptă la un număr mare de migranți deoarece nici în 2014, la anexarea ilegală a Crimeii, nu au fost mulți refugiați în România, ucrainenii alegând să plece în Polonia.
„Cred că populația poate să stea liniștită. Sigur că în condițiile unui conflict în Ucraina toată zona e afectată, dar asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”, a mai spus Dîncu.
Vasile Dîncu, despre refugiații ucraineni pe care i-ar putea primi România
„Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi, aceasta e cifra pentru care ne-am pregătit noi, împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii. Există un plan în acest sens pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor”, a declarat ministrul Apărării.
Totuși, nu e așteptat un număr prea mare de refugiați: „Ce s-a întâmplat în 2014 (când Rusia a anexat ilegal Crimeea), am așteptat și atunci refugiați, dar cei mai mulți sau dus spre granița Poloniei. Deci nici acum nu ne așteptăm la fluxuri majore, dar niciodată nu se știe, în funcție de evoluțiile armate”.
România poate primi 500.000 de refugiați. Raed Arafat a pregătit medicamente și echipamente medicale
La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, pentru Antena 3, că România e pregătită să primească refugiați în caz de invazie rusească în Ucraina, dar și să ajute țara vecină cu medicamente și echipamente medicale.
„Este făcută analiza de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi”, a mai afirmat Arafat.