Românii au consumat mai puțin curent în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada anterioară a anului 2021. De vină pentru scăderea consumului de energie electrică sunt scumpirile în valuri.

Consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în perioada ianuarie – aprilie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se precizează în ultimul raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%.

Producţia de electricitate şi a fost şi ea în scădere cu 6,4% în perioada ianuarie – aprilie 2022.

Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale – 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbine eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.

În acelaşi timp, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%, precizează ANRE în comunicat, potrivit Digi24.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *