Apocalipsa meteo va lovi Marea Britanie cu 28 de ani mai devreme
Apocalipsa meteo va lovi Marea Britanie cu 28 de ani mai devreme

„Apocalipsa meteo” va lovi Marea Britanie cu 28 de ani mai devreme față de momentul estimat de cercetători. Un model climatic de căldură extremă fusese estimat pentru anul 2050, dar va deveni realitate pe 19 iulie 2022, explică meteorologii.

Prognoza a fost realizată în urmă cu doi ani de un grup de meteorologi britanici și va deveni valabilă încă din această săptămână, ca urmare a valului de căldură fără precedent care a lovit deja Europa în această perioadă.

Meteorologii de la institutul național de meteorologie al Marii Britanii au decis în vara lui 2020 să realizeze un scenariu climatic și să emită o prognoză de temperatură pe termen foarte lung – trei decenii, mai exact.

Practic, oamenii de știință au încercat, pe baza modelelor matematice, să estimeze cum va fi vremea în Regatul Unit pe data de 23 iulie 2050.

Realitatea le-a luat-o însă cu mult înainte: modelul climatic creat pentru 23 iulie 2050 va deveni viabil pe 19 iulie 2022, cu 28 de ani mai devreme, relatează CNN, citat de Digi24.

Simon Lee, cercetător la Columbia University din New York a observat asemănările izbitoare între prognoza pe 2050 și cea de săptămâna viitoare din Marea Britanie.

Prognoza pentru marți (19 iulie) este șocant de asemănătoare și valabilă pentru regiuni întregi din această țară”, a precizat Simon Lee într-o postare publicată pe Twitter.

În Marea Britanie s-ar putea înregistra în această săptămână 40 de grade Celsius, ceea ce ar fi un record de căldură, în istoria măsurătorilor meteorologice. Cea mai mare temperatură înregistrată până acum oficial în UK a fost de 38,7 grade Celsius, în 2019, în grădina botanică din Cambridge.

Institutuul de meteorologie britanic Met Office a emis prima alertă „roşie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieţii”. Astfel, în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius, ceea ce ar însemna prima oară când această țară s-ar confrunta cu un „cod roșu de caniculă”.

Canicula din Marea Britanie vine în contextul unui val de căldură fără precedent cu care vestul Europei se confruntă deja de câteva zile: în Franța, 10.000 de hectare de pădure au ars în urma incendiilor, iar în Spania 1.000 de persoane au murit în ultimele două luni din cauza caniculei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *