Românii care se întorc din Grecia au găsit o altă metodă eficientă să înșele autoritățile și să nu intre în carantină, pe lângă certificatele verzi și testele COVID falsificate. Este vorba despre doar 24 de ore în plus pe care le pierde turistul. Poate fi însă periculos pentru sănătatea lor și a celor din jur.

Turiștii nevaccinați care in din Grecia, zonă roșie, sunt obligați prin decizia gUvernului să intre în carantină la sosirea în România. Mulți dintre ai găsit metode „alternative” de repatriere, care să îi scutească de complicații.

Românii care se întorc din Grecia- Prima opțiune prin care românii nevaccinaţi încearcă să fenteze autorităţile de la frontieră este cea cu documentele false. Prezintă certificate false de vaccinare, de testare sau de trecere prin boală. Situaţia este întâlnită la toate punctele de trece a frontierei, precum şi pe aeroporturi.

O modalitate cu mai multe șanse de reușită este să se cazeze o noapte în Bulgaria (care e în scenariul verde), pentru a crea aparența legală, iar apoi să declare la vamă că acolo şi-au petrecut de fapt tot concediul, relatează B1TV.

Sancțiunile pentru falsuri

Din păcate, prezentarea, la vamă, de certificate de vaccinare false a ajuns o modă. Varianta Delta este mai infecţioasă decât tulpinile precedente, iar testul negativ PCR sau dovada că au trecut prin boală nu mai este suficientă, pentru a evita carantina.

Cine prezintă însă un astfel de fals este pasibil de închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă falsul este produs de un funcţionar public, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Autoritățile române se confruntă în prezent cu un adevărat „fenomen”: la intrarea în țară, sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false de certificare COVID, spune Raed Arafat, șeful DSU.

„Nu pot să înțeleg de ce riscă oamenii și nu știu dacă ar risca acest lucru, de exemplu dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Grecia. Oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, s-a întrebat Raed Arafat.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul