Românii pot vota chiar dacă nu au mască, în ciuda deciziilor recente
Românii pot vota chiar dacă nu au mască, în ciuda deciziilor recente

Românii pot vota chiar dacă nu au mască, în ciuda deciziilor recente luate de guvern cu privire la desfășurarea alegerilor locale pe 27 septembrie. Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean spune că nici un act normativ nu poate interzice un drept fundamental prevăzut în Constituția României.

Dacă o asemenea lege arputea fi emisă, printr-un ordin de ministru, atunci aceasta va fi declarată neconstituțională de CCR, a explicat Zegrean la Antena 3, iar asta e valabil pentru orice decizie a Guvernului legata de alegerile locale si parlamentare și care ar restrânge drepturi constituționale.

„Drepturile fundamentale se pot rastrange doar prin lege si pentru o perioada nu foarte mare, in anumite condiții. Dar nu se poate face prin Ordin de ministru. CCR a spus recent ca drepturi fundamentale nu pot fi restrânse prin ordin de ministru, cum a fost cu izolarea, carantinarea, internarea, la fel va fi și cu votul. Ei pot sa facă, dar nu are valoarea necesara. Trebuie făcut prin lege, asa scrie în art. 53 din Constitutie. Credeam ca au învățat asta, ca a fost suficient tărăboi la precedenta situație”, a declarat Augustin Zegrean.

El a adăugat că dacă o persoana nu e lăsată să voteze pentru ca nu are mască, atunci „consecințele sunt ca se poate adresa instantei și ar putea ajunge inclusiv la CEDO. Inclusiv votul va putea fi considerat în neregula, vor fi observatori externi la vot, vor vedea lucrul asta. Când se va face raportul MCV se va spune ca România nu respecta libertatea votului”.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am înţeles, da, va putea să obţină o mască (alegătorul care nu are – n.r.), dar recomandarea totuşi este ca alegătorii să vină cu mască”, a spus Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Românii pot vota și cu pixul de acasă. Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pixul de acasă, pentru a putea semna, el a răspuns că ar fi de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

„Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Arafat a menţionat că luni a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *