bani
Românii sunt săracii Europei, alături de alte două nații vecine

Românii sunt săracii Europei, alături de alte două nații vecine. Cele mai mici salarii pe cap de locuitori se înregistrează în România, Bulgaria și Ungaria, arată datele Eurostat, Institutul de Statistică Europeană. Salariul mediu pentru un european este de 33.500 de euro.

Salariul mediu anual ajustat, anul trecut, pentru angajaţii cu normă întreagă din Uniunea Europeană era de 33.500 euro, menționează datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică, conform unui studiu Eurostat, relatează B1TV.

Anul trecut, în rândul statelor membre UE, în topul salariului mediu anual, ajustat full-time, din blocul comunitar, era în Luxemburg (72.200 euro), Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro), iar cel mai redus în Bulgaria (10.300 euro), Ungaria (12.600 euro) şi România (13.000 euro).

În tot acest timp diferențele de salarii determină ca forța calificată să migreze spre zone cu salarii mai mari. Directiva UE privind „Cartea albastră” prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE şi acordarea permiselor de lucru pentru angajaţii cu înaltă calificare.

Directiva are ca obiectiv atragerea în UE a angajaţilor cu înaltă calificare conform unor condiţii de admisie mai flexibile, îmbunătăţind drepturile şi posibilitatea deţinătorilor „Cărţii albastre” de a se muta mai uşor în alt stat membru UE.

Indicatorul se bazează pe o combinație de conturi naționale și date privind ancheta asupra forței de muncă (LFS) și se ajustează prin exprimarea salariilor cu fracțiune de normă ca echivalente cu normă întreagă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *