Primul boicot din Guvernul României împotriva Austriei, un ministru
Primul boicot din Guvernul României împotriva Austriei, un ministru

Primul boicot din Guvernul României împotriva Austriei, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut imperativ ca românii să nu reacționeze astfel împotriva țării care a blocat aderarea României la Schengen. Sorin Grindeanu a anunțat că și-a anulat vacanța din Austria, unde urma să meargă la schi împreună cu familia.

Da, am anulat vacanța cu familia după gestul Austriei”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, în exclusivitate pentru PS News.

Ministrul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să meargă, împreună cu soția și cei doi copii, să petreacă Revelionul în Austria, unde, de altfel, merg de 15 ani.

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet.

„Am putea să ne opunem când vor cere șefia OSCE”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România are obligaţia de a folosi dreptul de veto în forurile europene de fiecare dată când statul austriac are un interes, după ce a Austria s-a opus aderării ţării noastre în Spaţiul Schengen.

Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Preşedinţia Spaniei, în toamnă. (…) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei ţări şi al unui popor fără o justificare clară, nu poţi să inventezi. Nu poţi, tot restul Europei să fie de acord şi tu să nu fii, e un eşec al dreptei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat atunci nu te aștepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă șefia OSCE ca România să nu folosească același drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă, totuși există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a mai spus șeful social-democraților.

Liderul PSD a susţinut că Austria s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen dintr-un calcul pur politic, al unor politicieni.

Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac. Am văzut şi reacţiile. Şi cred că aici este bine, toţi, şi oameni politici şi presa şi toată lumea, să nu se creeze un conflict între români şi austrieci. Nu, este un calcul pur politic, există nişte alegeri în Austria în ianuarie şi din analize şi sondaje a reieşit că ar câştiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România şi Bulgaria. În anumite zone unde sunt refugiaţi sau azilanţi şi s-au creat anumite probleme, în Austria, există această aşteptate, e altă emoţie. Dar nu răspunzi la o nedreptate cu o altă nedreptate, e o regulă de bază şi veţi vedea că vor pierde alegerile. Pentru că lumea întotdeauna ştie mai multe decât politicienii şi înţeleg greşelile făcute, s-a atacat fundamentul UE, solidaritatea UE a fost atacată. Nu-mi aduc minte să mai fi fost vreodată o recomandare a Comisie Europene şi consiliul JAI să ia altă decizie sau alt consiliu”, a mai declarat liderul PSD.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *