Rubla s-a prăbușit cu mai bine de 30% luni dimineață, ca afect al sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Imediat, banca centrală rusească a crescut brusc dobânda de la 9,5% la 20%.

În același timp, Bursa de la Moscova a amânat cu trei ore deschiderea ședințelor de tranzacționare, iar autoritățile au interzis brokerilor să tranzacționeze portofoliile străinilor care vor să vândă active rusești, relatează Digi24.

Platforma de schimb valutar se va deschide la ora 10:00, ora Moscovei (ora 11:00, ora României), cu trei ore mai târziu decât în mod obișnuit și va suspenda tranzacția pe piața valutară repo, potrivit The Guardian. Încă nu este sigur dacă piața de tranzacționare a acțiunilor va fi deschisă.

Și bursa din Belarus se deschide mai târziu cu o oră, în timp ce piața se pregătește pentru o vânzări uriașe.

Rubla rusească a coborât luni la un minim istoric, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Banca centrală a Rusiei a anunțat că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de tranzacționare ale entităților juridice străine și persoanelor care vor să-și vândă investițiile rusești, potrivit BBC.

De asemenea, Banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor la 20% de la 9,5% după ce rubla s-a prăbușit, potrivit The Guardian.

Noul minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci din țară au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *