Rusia a folosit arme hipersonice în războiul din Ucraina, cam 10-12
Rusia a folosit arme hipersonice în războiul din Ucraina, cam 10-12 Credit: Defense Romania

Rusia a folosit arme hipersonice în războiul din Ucraina, cam 10-12, au aproximat americanii. SUA nu dispun de „o numărătoare perfectă” a declarat un înalt oficial din domeniul apărării.

SUA estimează că Rusia a folosit cam 10-12 arme hipersonice în războiul din Ucraina

Avertizând că SUA nu dispune de o „numărătoare perfectă”, oficialul american a declarat că numărul armelor hipersonice pe care le-a utilizat Rusia este „probabil între 10 și 12”, precizează CNN, citat de B1TV.

Deși el nu a menționat explicit datele și locațiile lansării, oficialii Statelor Unite au consemnat o primă utilizare în luptă – cunoscută – a rachetei hipersonice Kinzhal împotriva unei clădiri din vestul Ucrainei.

Oficialul nu a coroborat evenimentul cu afirmația oficialilor din Ucraina care susțin că în weekend Rusia a lansat rachete Kinzhal spre Odesa. Sergey Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, spunea că armata rusă a tras trei rachete de acest tip spre o „țintă de infrastructură turistică”.

SUA nu a văzut niciun semn care să indice că Rusia a utilizat arme hipersonice în atacurile de la Odesa, a adăugat oficialul.

Evident, i-am văzut folosind rachete hipersonice în trecut și lovind clădiri, dar nu am nimic care să indice că le-au folosit în Odesa”, a explicat acesta.

Racheta Kinzhal, care a devenit operațională în 2017, atinge o viteză maximă de Mach 12 – sau, altfel spus, de peste 14.400 de kilometri pe oră. Este o versiune care se lansează din aer a rachetei balistice rusești cu rază scurtă de acțiune Iskander.

Odată ce Federația Rusă a anunțat lansarea rachetei hipersonice Kinzhal, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se arăta de părere că utilizarea sa „nu schimbă jocul în vreun fel”.

Moscova susține că în aprilie a folosit și rachete Iskander, cu obiectivul de a lovi depozite de armament și echipament militar ucrainean.

Pe de altă parte, Ucraina a acuzat Federația Rusă că a lansat rachete Iskander din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014, pentru a lovi o așezare din districtul Odesa, în prima parte a lunii aprilie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *