Rusia a plătit campanii electorale cu sume imense din diverse state pentru a-și exercitat influența. Din 2014 până în prezent, serviciile americane de informații au dovezi că peste 300 de milioane de dolari au ajuns la partide, președinți ori candidați din alte țări care să promoveze local interesele Rusiei. Sunt însă banii dovediți, pentru că suma transferurilor ar putea să fie mult mai mare, a declarat un oficial american.
Cele 300 de milioane de dolari au ajuns la partide și candidați din peste 20 de țări, pentru ca Rusia să-și exercite exercita influența prin intermediul lor. Datele urmează a fi comunicate guvernelor altor peste 100 de țări.
„Sunt estimări minime. Rusia a transferat probabil mai multe fonduri care nu au fost depistate”, a declarat un înalt oficial american, citat de AFP și preluat de B1TV.
De exemplu, un ambasador rus dintr-o țară asiatică a dat milioane de dolari unui candidat la președinție.
Însă, oficialul american nu a dat exemple concrete de țări în care Rusia a încercat astfel să-și manifeste influența și nici de partide sau politicieni care au primit banii.
Administrația Biden ceruse o astfel de estimare de la serviciile sale după ce Rusia a invadat Ucraina.
Oficialul american a mai precizat că diplomația SUA va împărtăși aceste date guvernelor din peste 100 de țări.
„Statele Unite lucrează din greu pentru a-și rezolva problemele”
Analiza nu a acoperit și ingerinţa rusă în politica americană. Oricum, serviciile de informaţii au transmis anterior că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, mai ales pirn intermediul rețelelor sociale, pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige. N-ar fi deloc surprinzător, în condițiile în care Trump l-a lăudat de mai multe ori pe președintele rus Vladimir Putin.
De exemplu, cu puțin timp înainte ca Rusia să atace Ucraina, Donald Trump a catalogat drept „geniu” strategia lui Vladimir Putin cu privire la Ucraina. În paralel, el a criticat politica Administrației Biden.
Urmărind discursul lui Putin în care acesta a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste din Ucraina, „am spus ”este geniu!””, a declarat miliardarul republican într-un podcast conservator.
„Cât de deştept este!” a mai spus Trump despre Putin, lăudând apoi relațiile dintre ei.
Oficialul american citat de AFP a recunoscut vulnerabilitățile SUA în fața pericolului influenței rusești: „Statele Unite lucrează din greu pentru a-și rezolva problemele şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”.