Investiție de peste 2,5 milioane de euro la Penitenciarul din Aiud. Un pavilion pentru deținuți va fi extins, modernizat și dotat. Lucrările vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție pentru persoanele private de libertate care își execută pedepsele în regim închis.

Ce politicieni au fost reținuți la „Zarca” Aiudului

În perioada comunistă, „Zarca” Aiudului a avut un renume de tristă amintire, aici fiind închiși unii dintre cei mai importanți opozanți ai noului regim instalat în România după al Doilea Război Mondial. Deținuții politici au fost reținuți în această facilitate din 1945 până la Revoluția Română din 1989. Printre deținuții închisorii de la Aiud s-au numărat și: Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, George Ivașcu, Traian Brăileanu, Radu Budișteanu, George Matei Cantacuzino, Ioan Dumitrache, Radu Filipescu, Constantin Gane, Victor Gomoiu, Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, Radu Lecca și mulți alții.

Proiectul prevede obținerea a 79 de locuri de detenție pentru „regim închis” – cu o medie de 4,48 mp/persoană, dintre care un loc pentru persoană cu handicap locomotor. Se vor realiza și spații suplimentare necesare pentru asigurarea servirii mesei, consilierii psihologice, integrării persoanelor private de libertate în activități artistice sau lucrative de interior. Suprafața utilă a construcției va crește de la 920 mp la 1.555 mp.

Ce lucrări de modernizare urmează să fie realizate

În urma modernizării clădirii va fi respectată norma minimă de spațiu de 4 mp/persoană în camerele de deținere și vor fi respectate standardele ce privesc condițiile de igienă și intimitate a persoanei prin amenajarea spațiilor sanitare în spații separate de camerele de deținere. De asemenea, servirea mesei se va putea face în afara camerei de detenție și vor fi asigurate spații dotate adecvat pentru desfășurarea de activități în aer liber.

Clădirea are două secții de deținere, la parter și etaj și asigură în prezent, în mod defectuos spații de detenție în regim închis pentru 120 de deținuți, astfel: 56 persoane private de libertate în secția VII (parter) – în 28 camere de câte 2 locuri, respectiv 64 persoane private de libertate în secția VIII (etaj) – în 32 camere de câte 2 locuri.

Printre lucrările propuse în cadrul proiectului se numărără:

  • Recompartimentarea spațiilor interioare a clădirii prin desfacerea parțială a unor pereți structurali și închiderea unor goluri.
  • Extinderea construcției existente în elevație prin amenajarea unei mansarde.
  • Realizarea a două scări de acces la etajul 1 și la mansardă.
  • Recompartimentări interioare.
  • Realizarea unui sistem pentru accesul persoanelor cu dizabilități.
  • Realizarea unor lucrări de renovare și reparații la finisajele interioare
  • Refacerea tuturor instalațiilor
  • Amenajarea exterioară a incintei: realizarea/refacerea trotuarelor, realizarea unei pasarele acoperite pentru supraveghere la curțile de plimbare, amenajarea unui teren de sport (cu suprafață din gazon artificial), realizarea iluminatului de veghe.

Valoarea totală a investiției este de 12,5 milioane de lei, cu TVA, adică 2,5 milioane de euro. Durata contractului este de 24 de luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 30 septembrie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.