Institutul National de Cercetare Dezvoltare Aerospatiala

Un centru de pregătire pentru cosmonauți și aviatori urmează să fie construit într-un sat din Prahova. Banii sunt asigurați de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială.

Obiectivul de investiții se va construi în localitatea Strejnicu, Str. Principala nr. 22 – comuna Târgșoru Vechi.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială pregătește laboratoare moderne și simulator de zbor

Obiectivul principal al achiziției presupune realizarea proiectului tehnic precum și execuția lucrărilor pentru construcția centrului. Totodată, presupune și implicare din partea proiectantului în vederea serviciilor de asistență tehnică pentru toată perioada de desfășurare a contractului. Implică emiterea certificatelor de performanță energetică, realizarea instalațiilor de utilități în interiorul amplasamentului, inclusiv achiziția de utilaje, echipamente și dotări, precum și serviciile aferente pentru montarea și punerea în funcțiune a acestora.

Proiectul finanțat din Fonduri Europene se va desfășura pe o perioadă de 15 luni și constă în realizarea mai multor laboratoare ce vor avea funcționalități diferite, precum și realizarea rețelei de drumuri de acces. Valoarea totală a investiției este de 5,9 milioane de lei.

În nordul localității Strejnicu există un aerodrom – Aeroclubul Gheorghe Bănciulescu – care permite desfășurarea de activități recreative cum ar fi aviația sportivă, aeroplanorismul sau parașutismul. Terenul cu o suprafață totală de 4529 mp pe care se realizează investiția se află în perimetrul Aerodromului Strejnic și este proprietate a beneficiarului.

Investiția presupune construirea unui clădiri formate din două corupuri. Un corp de clădire destinat activităților de cercetare la sol cu regim de înălțime P+2. Cealaltă clădire este o hală tehnică ce va acomoda un simulator dinamic de zbor.

Centrul va avea o suprafață construită la sol de aproximativ 580 m2 (400m2 + 180m2). Hala tehnică ce va găzdui simulatorul va avea regim de înălțime parter, iar cladirea pentru laboratoare și birouri va avea 3 niveluri P+2 cu o suprafață totală de aproximativ 940mp.

Racomido Prod Com SRL, firma care a încasat banii pentru construirea centrului are sediul în Sectorul 6 al Bucureștiului. În anul 2020, firma a rulat 2,8 milioane de lei, jumătate din banii pe care i-a încasat pentru realizarea centrului. Compania are 8 angajați și a încheiat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala „Elie Carafoli” – I.N.C.A.S. Bucuresti primul contract de achiziție cu o autoritate publică.

Afaceri de “familie” la primăria comunei Târgușoru Vechi

Primarul comunei Târgușoru Vechi este Drăgan Nicolae, de profesie inginer. Acesta a fost acuzat în anul 2020 de către Agenția Națională de Integritate de conflict de interese. Drăgan Nicolae se folosea de contractele din bani publici pentru a aduce profit firmei deținute de familia acestuia.

În anul 2017, Nicolae Drăgan a fost implicat în dosarul în care procurorul Negulescu Mircea era acuzat că, ajutat de cămătari, și-a construit vilă pe un teren obținut ilegal pe baza unor înscrisuri false prin care Primăria comunei Târgșoru Vechi a acordat unele facilităţi tinerilor în vârstă de până la 35 de ani, concesionandu-i, pe o perioada de 90 ani. Printre ei se afla și fiul procurorului, Dragoș-Alin Negulescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *